Famílies Nombroses de Catalunya demana restablir l'ajut universal per a infants a càrrec

L'entitat pressionarà el Govern per tornar-la a activar el gener del 2018


L'entitat Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) ha demanat aquest dilluns  que el Govern restableixi la prestació universal per infants a càrrec. L'entitat ha recordat que la Generalitat va suprimir aquesta ajuda el juliol de 2011 i ha subratllat que aleshores va dir que ho feia "com una mesura temporal i amb la promesa de restablir-la tan aviat com fos possible".

Segons la FANOC des del 2011 la Generalitat només paga una ajuda per naixement condicionada a rendes familiars "molt baixes". L'organització ha reclamat "fer de Catalunya un país amigable per a les famílies" i ha exigit que això es reflecteixi "en els pressupostos del Govern". Restablir aquesta prestació "dona confiança a les famílies que voldrien tenir fills, a més de facilitar la protecció social dels infants a càrrec”, segons ha afirmat el director executiu de FANOC, Raúl Sánchez.

Des de l’any 2003 fins al 2011 totes les famílies de Catalunya amb fills de 0 a 3 anys van rebre una prestació anual per fill a càrrec d’uns 650 euros, segons la FANOC. En el cas de les famílies nombroses i monoparentals l'import pujava fins als 745 per a tots els infants fins als 6 anys. L'entitat ha recordat que aquesta ajuda va quedar congelada l'any 2010 i que el juliol del 2011 es va suprimir. Això, segons la FANOC, va deixar un deute per pagar a milers de famílies catalanes, que no s'ha acabat de satisfer "fins a cinc anys després".

L'associació considera que amb la supressió d'aquest ajut les taxes de pobresa infantil "han anat creixent a Catalunya", de manera "especialment greu" entre les famílies nombroses i monoparentals. L'entitat cita els darrers informes del Síndic de Greuges, Càritas, Save the Children o UNICEF per refermar les seves afirmacions. També se serveix d'aquests informes per afirmar que la inversió en polítiques d’infància a Catalunya és del 0,9% del PIB, "menys de la meitat" que la mitjana europea (2,2%).

En aquest sentit, el director executiu de FANOC, Raul Sánchez, ha denunciat que "no pot ser que abans Catalunya fos capdavantera en aquestes mesures, en les que anàvem molt endarrerits respecte a Europa, i ara hàgim tornat a anar endarrere, provocant que la pobresa infantil passi a ser un dels principals problemes". Segons Sánchez, l'absència de polítiques familiars en l'agenda pública "fa arribar a les famílies el missatge que tenir infants no té valor social, i això és molt greu en el context de la caiguda tan greu de la fecunditat que patim des de fa anys".

En aquest sentit, Sánchez ha anunciat "una campanya per aconseguir el compromís de totes les forces polítiques per restablir aquesta prestació ja des del gener del 2018".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article