Arrels Fundació fa una crida per trobar 500 voluntaris per enquestar persones sense llar

L’acció es farà a Barcelona uns dies després del recompte nocturn i aportarà conclusions sobre l'estat en què viuen els sense sostre

El 37% de les persones enquestades l'any passat va afirmar que havien estat víctimes d’agressions


Arrels Fundació busca almenys 500 voluntaris per enquestar persones que dormen al ras a Barcelona les nits del 6, 7 i 8 de juny. La iniciativa, que s’emmarca dins una campanya europea, es farà uns dies després del recompte nocturn de persones sense llar, que està previst per aquest dimecres, i complementarà les dades amb informació qualitativa.

L’objectiu de la fundació és, més enllà de saber quantes persones dormen al carrer, saber quina és la seva situació personal. "Volem saber qui dorm al carrer a Barcelona, com utilitza els serveis socials o les urgències, quin estat de salut tenen i quins riscos pateixes", expliquen al seu web. En definitiva, l’entitat vol determinar com de vulnerables són les persones que dormen al carrer. Per això, necessitaran que els voluntaris parlin català, castellà i anglès i coneguin altres llengües, com el romanès, el marroquí o el polonès.

La informació, a més, es podrà comparar amb les conclusions que ja es van extraure en la campanya de l’any passat. Aleshores, les enquestes a més de 348 persones van evidenciar, entre altres, que de mitjana feia entre tres anys i nou mesos que no tenien una llar estable. El 70% dels enquestats, doncs, patia una situació de pobresa crònica.

Els riscos de viure al carrer

Una altra conclusió de l’estudi va ser que el 61% dels enquestats patien un grau de vulnerabilitat mitjà i un 19% elevat. A més, el 66% de les persones que es van entrevistar era d’origen estranger i gairebé la meitat no tenien cap contacte amb serveis socials o similar. Gran part dels enquestats eren homes i un de cada cinc no es podia fer càrrec de les seves necessitats bàsiques. A més, tres de cada quatre enquestats no tenien cap tipus d’ingrés.

Tot i així, la meitat van afirmar disposar de targeta sanitària, malgrat que només una de cada tres persones havia rebut atenció mèdica a les urgències. A més, el 37% de les persones entrevistades va afirmar que havien estat víctimes d’agressions físiques o verbals. En el cas de les dones, aquest percentatge augmentava fins al 47%.

Un recompte que s’expandeix pel territori

Aquest dimecres no només Barcelona organitza un recompte de persones sense llar. També ho fan municipis com Mataró, a través de la campanya A Mataró comptem tots, o Sant Adrià de Besòs. Les darreres dades de Mataró són d’un recompte de l’any 2010, en què van participar 193 voluntaris. A Sant Adrià de Besòs l’any passat es van comptabilitzar fins a 31 persones que dormien al ras.

A més, a principis de maig es va realitzar per primera vegada un recompte a la ciutat de Tarragona, que s’emmarcava dins una iniciativa on col·laboraven entitats i administracions. Prop de 200 voluntaris van recórrer els carrers de la ciutat i van localitzar 49 persones sense sostre.

Actualment, tal com explica Arrels Fundació, no se sap el nombre exacte de persones que viuen al carrer a Catalunya ni quines són les seves necessitats. Per això, des del mes d’abril es treballa per elaborar l'Estratègia Integral per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya, en què intervenen el Govern i les entitats.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Jorge Pazos Tarancon Barcelona
1.

Si alguien de Drets Socials / Xapsll, aun tiene dudas sobre las problematicas de las personas excluidas socialmente, puede preguntar, tambien disponemos de las soluciones, otra historia es que el actual Gobierno, Bassa Colau,, Ortiz no quieran actuar con "caracter de urgencia" porque esta problematica del tercer sector se esta convirtiendo de una labor social en una maquinaria creadora de empleos y reparto de mucho dinero a empresarios.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article