Les agressions físiques al personal sanitari augmenten un 23% en un any

L’Institut Català de la Salut va registrar fins a 490 situacions de violència l’any passat, 11 menys que el 2015


L'Institut Català de la Salut (ICS) va registrar el 2016 fins a 490 agressions a professionals sanitaris. La xifra, que és lleugerament més baixa que l'any anterior però superior a la del 2014, preocupa, però, perquè han augmentat justament les agressions físiques un 23%: l'any passat se'n van produir 58 enfront de les 47 que van patir els professionals sanitaris el 2015. Tot i així, la major part, és a dir, 379 casos, van ser agressions verbals.

L'informe que ara presenta l'ICS revela que deu treballadors sanitaris van haver de demanar la baixa laboral com a conseqüència d'aquestes agressions: quatre metges, quatre auxiliars d'infermeria, un zelador i un infermer. A més, les xifres també constaten que la major part de les agressions es van donar a l'àmbit de l'atenció primària: en total hi va haver 383 casos. A més, més de la meitat es van produir a l'àrea metropolitana de Barcelona. A Tarragona se'n van produir 41, a Girona, 40, a la Costa de Ponent, 39; a Lleida, 22; a la Catalunya central, 20; i a Terres de l'Ebre, 4.

L'hospital on més agressions es van donar va ser a l'Hospital Vall d'Hebron, que va patir-ne 31. Després es troba l'Hospital de Bellvitge amb 20 agressions, les mateixes que l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. L’Hospital de Viladecans i el Joan XXIII de Tarragona van registrar 10 situacions de violència, mentre que a l’Hospital Germans Trias i Pujol, 7. A l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i el Josep Trueta de Girona, se’n van donar 7 i 4 respectivament.

Com prevenir les situacions de violència?

Per tal d'evitar i prevenir aquestes situacions de violència, l'ICS ha implantat una eina informàtica que facilita la notificació dels accidents. A més, proporciona informació als treballadors a través de tríptics divulgatius i sessions formatives. Alhora, per a les persones que van haver de demanar la baixa laboral, se'ls va proporcionar ajut psicològic.

Així mateix, es proposen canvis de metges, cartes d'avís als usuaris que han provocat les situacions de violència i promou la difusió de drets i deures dels usuaris. A banda, la institució treballa en coordinació amb els Mossos d’Esquadra per a casos reincidents o en zones conflictives, i es posen en marxa mesures de protecció passiva com són la instal·lació de càmeres de seguretat o la introducció de sistemes d’alerta en l’ordinador, a banda de l’augment de la vigilància de seguretat.

La inestabilitat laboral desgasta els metges

Com ja va explicar el Social.cat, el Col·legi de Metges de Barcelona va alertar al Parlament del "desgast" i la precarietat laboral dels metges, especialment dels joves. Segons el darrer informe, Conclusions de l'informe sobre la precarietat laboral al sector mèdic, un de cada tres metges treballa en condicions d'inestabilitat, és a dir, sense contracte indefinit, xifra que en el cas dels menors de 45 anys afecta un de cada dos metges. D'altra banda, més del 15% dels facultatius joves tenen un salari igual o per sota dels 1.500 euros mensuals.

Per aquest motiu, el passat 26 d'abril Salut va presentar un pla per garantir l'estabilitat laboral dels professionals sanitaris, que promet 3.000 nous contractes fixos. Entre el 2011 i el 2015 es van destruir 2.407 llocs de treball a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article