Fundació Intress exigeix al Govern un pla terapèutic per rehabilitar potencials agressors sexuals

Només un 4,2% dels agressors que reben suport psicològic reincideixen enfront del 18,2% de reincidència entre els que no en reben


"En una societat valenta, han d'existir programes on puguin acudir potencials agressors sexuals". Així de contundent s'ha mostrat la directora de l'àrea d'infància de la Fundació Intress, Pilar Núñez. En el darrer informe que l'entitat ha presentat aquest dijous, amb el títol 'Prevenció, detecció i intervenció dels delictes relacionats amb la violència sexual', constaten que només un 1% dels homes encaixen dins un perfil diagnosticat de pedofília. Per a aquests homes, alerta l'entitat, no hi ha cap programa terapèutic a l'Estat espanyol.

Per això, consideren que hauria de ser primordial per part del Govern i del Departament de Justícia que, com ja ocorre a Alemanya, existís un programa que abordés la rehabilitació des d'un punt de vista terapèutic. Des d'Intress creuen que impulsar aquests plans també és una forma de protegir les víctimes. "Els serveis socials i programes existents poden donar una resposta de seguiment, assessorament i suport, si bé cap d'ells pot aprofundir en l'abordatge terapèutic", assevera en l'informe la fundació.

En l'informe, a més, aporten dades que donen suport a la seva demanda. El primer estudi que es va realitzar per tal d'avaluar el programa de tractament d'agressors sexuals als centres penitenciaris, publicat el 2005, constatava que un 18,2% dels delinqüents no tractats reincideix. En els agressors que havien rebut tractament terapèutic el percentatge de reincidència queia fins al 4,1%.

Un 15% dels menors patiran un abús sexual durant la infantesa

El 2014, el ministeri va comptar fins a 3.732 infants o adolescents que havien estat víctimes d'abusos sexuals. Les xifres, però, només tenen en compte les resolucions de demandes judicials. Es calcula que un 15% dels menors patiran al llarg de la seva infantesa algun tipus d'abús sexual i que només un 1% s'acaba detectant.

Les denúncies per agressió sexual, tant en adults com en menors, van créixer un 9,43% en un any. Del 2015 al 2016, segons dades del Departament d’Interior, la xifra de denúncies presentades als Mossos d’Esquadra per abusos sexuals també va créixer un 43,47%. Habitualment, la víctima és dona, ja ha patit fets similars anteriorment, té un vincle familiar amb l'agressor i, en un bon nombre de casos, és menor edat, tal com recorden des de l'entitat.

 

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article