El nombre d’infants refugiats que viatgen sols és cinc vegades superior que al 2010

Entre 2015 i el 2016 es van identificar al món fins a 300.000 infants refugiats no acompanyats, mentre que al 2010 només n'eren 66.000


Entre 2015 i el 2016 es van identificar al món fins a 300.000 infants refugiats que viatjaven sols. Entre l'any 2010 i 2011, aquesta xifra només arribava als 66.000. Això significa que el nombre nens i nens no acompanyats que emigren s'ha quintuplicat des d'aleshores. Així ho constata el nou informe que ha elaborar UNICEF. "Són xifres inadmissibles", ha afimat el director executiu de la ONG a l'Estat espanyol, Javier Martos.

L'informe també evidencia que cada vegada els infants refugiats s'enfronten a més casos d'explotació, d'abús i de violència durant el seu viatge. Tal com detalla Martos, "els infants que viatgen sols són els més vulnerables perquè estan exposats a molts perills i corren un major risc de caure en mans de xarxes de tracta de persones i traficants sense escrúpols"

És el cas de la Mary, una jove de 17 anys que va fugir de Nigèria i que va decidir viatjar fins a Itàlia per Líbia. Allí, es detalla a l'informe, es va convertir en víctima d'un contrabandista. La Mary va estar atrapada a Líbia durant més de tres mesos, en els quals van abusar d'ella. "No podem donar-los l’esquena. Els governs han d’actuar ja per garantir la seguretat d’aquests infants", ha reblat Martos.

Els infants constitueixen, tal com revela l'informe, el 28% de les víctimes de tracta. Àfrica Subsahariana, Centre Amèrica i el Carib són les zones del món on les taxes d’infants víctimes de tracta són més elevades. A més, es calcula que fins un 20% de contrabandistes tenen vincles amb xarxes de tracta d’éssers humans.

El 92% dels infants que van arribar a Itàlia per mar ho van fer sols

Les xifres també mostren que més de 200.000 infants no acompanyats van sol·licitar asil en uns 80 països, entre el 2015 i el 2016. Més de 100.000 van ser detinguts a la frontera entre Estats Units i Mèxic durant el mateix període. A més, l'informe també detalla que van sol·licitar asil més de 170.000 infants a Europa. De fet, el 92% dels infants que van arribar a les costes italianes per mar durant el 2016 i els primers mesos d'aquest any ho van fer sols, separats de les seves famílies.

L'informe d'UNICEF es publica quan queda una setmana per la cimera del G7 que se celebra a Itàlia. Per això, l'ONG espera que els govern adoptin un pla d'acció per protegir tots aquests infants. "Un únic infant sol ja és massa. No obstant el número d’infants sols encara és colpidor. Els adults estem fallant a l’hora de protegir-los", ha assegurat en la presentació el director executiu adjunt d’UNICEF, Justin Forsyth.

També la ONG demana a l'Estat espanyol que es comprometi i abordi mesures de protecció. Per això, exigeix que s'acabi amb les detencions dels infants emigrants o d'aquells que sol·liciten l'estatus de refugiat i reclama que s'ofereixi tota la informació als refugiats i se'ls doni accés de qualitat a tots els serveis socials bàsics. 

Més de 10.000 nens refugiats van desaparèixer el 2015 només arribar a Europa

Com ja va explicar el Social.cat, segons Save the Children, el 2015 van arribar a Europa 26.000 menors sense acompanyament. En total, van creuar la frontera 270.000 menors i, segons estimacions de l’Europol, hi ha 10.000 nens refugiats que haurien desaparegut només arribar a Europa. El 2015, ACNUR ja va mostrar la seva preocupació pels testimonis que recollien i que asseguraven que infants i dones patien violència i explotació sexual durant el llarg camí d’arribada i integració a Europa.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article