El Govern invertirà 6,6 milions d'euros en habitatges de lloguer social

No es feien inversions d'aquest tipus des del 2014 i amb aquesta dotació la Generalitat preveu construir 98 pisos que es posaran en circulació el 2019


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat aquest dilluns que ''per fi'', després de tres anys, el Govern pot ''reactivar'' la construcció de promocions d'habitatges socials després d'un període de crisi ''molt dur'' que ha impedit aquestes actuacions. Per aquest 2017, el Govern preveu invertir 6,6 milions d'euros en la construcció de 4 promocions d'habitatges socials per construir 98 pisos i posar-los en circulació en el 2019.

El conseller Rull ha advertit que aquests 6,6 milions d'euros per aquesta primera actuació en promocions de construcció d'habitatge socials ''és el terra'' d'una dotació pressupostària que s'ampliarà els pròxims anys amb un pressupost anual de 10 milions d'euros per ''garantir una velocitat de creuer''. Per la seva banda, La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha anunciat que Incasol transferirà al Departament 13 milions d'euros per adquirir pisos procedents del dret a tanteig en execucions hipotecàries.

98 habitatges nous de lloguer social

En l'acte, el conseller de Territori ha anunciat la construcció de 98 habitatges nous destinats a lloguer social en quatre promocions immobiliàries que es construiran dos a Barcelona, de 20 i 16 habitatges, un a El Masnou, de 36 pisos, i un altre a Rubí, amb 26 habitatges.

Per fer aquestes promocions el Govern posarà a concurs les actuacions de Barcelona i Rubí, mentre que la del El Masnou ja té projecte i està en fase de licitació. L'objectiu és que el 2019 aquestes quatre promocions puguin col·locar els pisos entre famílies vulnerables a través de l'Agència de l'Habitatge.

Una de les dues promocions que durà a terme Incasol a Barcelona per aquest 2017 està prevista que es faci al solar del carrer Sigüenza, a la zona on es va produir l'esvoranc per l'esfondrament provocat per les obres del metro de la línia 5 al Carmel en el 2005.

Habitatges sostenibles i eficients energèticament

L'actuació d'aquestes quatre promocions requereixen de la coordinació entre l'Incasol de Damià Calvet, que serà l'encarregat de fer les obres de construcció, i de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que rebrà aquestes promocions a finals del 2018 i gestionarà la seva adjudicació a 98 famílies vulnerables, segons ha explicat Rull.

El conseller també ha destacat que en tot cas aquestes noves promocions seran les primeres que es faran complint amb la nova normativa de sostenibilitat i eficiència energètica que obliga la nova legislació vigent.

En l'acte, la consellera Borràs també s'ha referit a les polítiques de la Generalitat en habitatge social i ha anunciat que aquests últims dies s'ha arribat a un acord amb l'Incasol pel qual aquest institut transferirà 13 milions d'euros a l'Agència d'Habitatge de Catalunya.

Aquests recursos addicionals, que se sumaran al 18 milions que ja té l'Agència per aquest any procedents de la taxa de pisos buits que es recapte de les entitats financeres, serviran per complir en l'objectiu de comprar prop de 500 nous pisos durant aquest any 2017 procedents del decret que imposo el dret a tanteig i retracte en totes les subhastes que es celebren en els judicis d'execucions pressupostàries que es fan a Catalunya.

Borràs: "cal que premem l'accelerador''

La consellera ha recordat que aquest decret estarà en vigor fins el 2021 i per tant cal aprofitar ''aquesta oportunitat'' que en dona el decret i ''prémer l'accelerador'' de l'actuació del Govern per comprar habitatges d'ús social a un bon preu.

De moment, en el primer trimestre del 2017 s'han adquirit 141 habitatges per tanteig, cosa que permet acumular en els dos últims anys 601 habitatges per l'aplicació d'aquest decret. A finals del 2017, amb els 18 milions procedents de l'impost de pisos buits propietat de bancs més el 13 milions d'euros, l'Agència de l'Habitatge disposarà per quest any de 31 milions d'euros per adquirir a l'entorn de 500 pisos, cosa que permetrà tancar l'exercici amb un cens d'uns 1.060 pisos socials procedents del decret de retracte.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article