El 60% de les llars catalanes reben alguna prestació social

L’Enquesta de condicions de vida revela que dues de cada deu famílies es troben en risc d’exclusió social a Catalunya


El 60,9% de les llars catalanes han rebut algun tipus de prestació social durant el 2016. El percentatge, malgrat tot, ha anat a la baixa des del 2013, quan la xifra va arribar al 65,9%. Això implica a més de 1.800 famílies. En concret, la major part de prestacions són per vellesa i supervivència, seguides de les ajudes per l’atur. Així ho revelen les dades de l’Enquesta de condicions de vida que aquest dijous ha publicat l’Institut d’Estadística de Catalunya.

En concret i segons l’informe, són les famílies monoparentals amb un o més fills dependents les que tenen una taxa de risc de pobresa més gran: un 40,4% d’aquestes famílies es troba en situació de vulnerabilitat. Pel que fa al risc de pobresa de les llars sense fills dependents, la taxa se situa en el 14,9%, 2,4 punts més que al 2015.

Aquest any, a més, l’enquesta ha incorporat noves preguntes que mostren que el 6,5% de les llars catalanes van haver de demanar ajuda a familiars, amics o entitats privades o religioses per obtenir aliments, roba o altres béns bàsics durant l'any 2016. A més, un 1,4% de les llars catalanes declaren que van estar privades, per causes econòmiques i almenys en una ocasió, d'una font d'energia necessària per realitzar les activitats de la vida diària.

Dues de cada deu llars catalanes tenen risc d’exclusió social

La taxa de risc de pobresa es pot calcular de dues maneres diferents: bé com s’havia fet fins ara, bé com obliga la Unió Europea amb l’anomenada taxa AROPE. Així, segons l’enquesta d’Idescat, el 19,2% de les llars catalanes estan en risc de pobresa, una xifra que ha augmentat molt lleugerament respecte l’any 2015.

En canvi, si es pren com a referència la taxa AROPE, el percentatge puja fins al 22,5%, una xifra que també ha baixat des de l’any anterior. Ambdós percentatges, tant el del 19,2% com el del 22,5%, difereixen dels que fa tot just un mes va publicar l’Institut d’Estadística Nacional (INE), tal com va explicar el Social.cat. Això és perquè l'INE no té en compte les diferències en el poder adquisitiu entre comunitats autònomes, mentre que l'Idescat usa els criteris que marca Europa per comparar els països.

Les llars augmenten lleugerament els seus ingressos

La renda mitjana per persona se situa en els 12.660 euros anuals, una xifra que ha augmentat un 3,1% en relació amb l’any 2015. Pel que fa a les llars, els ingressos anuals només arriben als 31.339, una mitjana que també ha anat a l’alça, però només ho ha fet un 2,2%.

D'altra banda, d’acord amb l'increment de la renda, el llindar d’ingressos per sota del qual es considera que una llar està en situació de risc de pobresa s’ha incrementat un 4% respecte l'any anterior, fins als 10.054 euros en el cas de les llars formades per una sola persona i en 21.114 euros en les llars de dos adults i dos infants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article