Prop del 20% dels infants catalans en situació vulnerable no té joguines

Creu Roja Joventut alerta que no es garanteix el dret al joc a tots els nens i nenes, tal com exigeix la Convenció dels Drets de l’Infant

L'entitat organitza aquest diumenge al matí la jornada d’activitats lúdiques i infantils 'Els seus drets en joc' a Barcelona


“No es garanteix el dret al joc de tots els nens i nenes tal com exigeix la Convenció dels Drets de l’Infant”. Així de contundent ha estat la Creu Roja Joventut en un comunicat emès aquesta setmana. Entre els infants en situació vulnerable atesos per la institució humanitària a Catalunya, el 19,9% no disposa ni de jocs ni de joguines, segons el darrer Butlletí de Vulnerabilitat de la Creu Roja (2016).

Creu Roja Joventut (CRJ) ha alertat d’aquesta situació, en el marc del Dia Internacional del Joc, que es commemora aquest diumenge, 28 de maig. Coincidint amb aquesta celebració, CRJ organitza avui una jornada d’activitats lúdiques infantils i familiars, sota el lema Els seus drets en joc que tindrà lloc al Parc de l’Estació del Nord entre les onze del matí i les dues del migdia. Aquesta jornada servirà per celebrar el 25è aniversari de la Campanya de joguines de Creu Roja Joventut, que es va iniciar l’any 1992 i es va integrar posteriorment en el projecte de La joguina educativa. A través d’aquest projecte, es promouen activitats de sensibilització durant tot l’any sobre el valor educatiu i pedagògic del joc i la importància que les joguines no siguin ni bèl·liques ni sexistes i fomentin valors com la sostenibilitat o el joc en grup.

El joc, una eina fonamental per al desenvolupament dels infants

“El joc, no només és fonamental per promoure que els infants es diverteixin i gaudeixin de la seva infantesa, sinó que també contribueix a desenvolupar la seva intel·ligència, afectivitat i creativitat i les seves habilitats socials i de relació amb l’entorn. A més, el joc facilita que els nens i nenes experimentin i coneguin les seves pròpies possibilitats i limitacions, contribuint així a l’autoconeixement”, defensa la CRJ.

Aquest dret està reconegut a la Convenció dels Drets de l’Infant de Nacions Unides, que estableix al seu article 31: “els estats part reconeixen el dret de l’infant al descans i a l’esbarjo, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat i a participar lliurament en la vida cultural i artística”. Tots els estats signants, entre ells l’Estat espanyol, tenen l’obligació de complir aquest compromís amb les mesures legals i polítiques pertinents, detalla la Creu Roja Joventut.

Malgrat el seu reconeixement legal, el dret al joc no es garanteix de forma universal, ja que els infants en situació vulnerable no el poden gaudir en molts casos. En el darrer Butlletí sobre la Vulnerabilitat Social de la Creu Roja (número 13, setembre 2016), informe estatal dedicat a la infància que desglossa les dades per comunitats autònomes, s’indica que el 19,9% dels nens i nenes enquestats a Catalunya no disposen de jocs i joguines. Aquest percentatge supera en 1,9 punts la mitjana estatal del 18%.

El 10è estudi de l’Observatori de la Creu Roja (març 2017), que analitza la cronificació de la pobresa, també constata que el 90,3% de les persones enquestades, majoritàriament famílies amb fills i filles, no poden realitzar cap activitats cultural, d’oci o lleure.

Durant el període més àlgid de la crisi econòmica, es van doblar els infants beneficiaris de la campanya de joguines de Creu Roja Joventut per l’augment de les famílies amb dificultats econòmiques. Entre gener de 2008 i gener de 2015, els infants beneficiaris van passar de 14.133 a 30.000. El passat mes de gener, la xifra es va situar al voltant dels 25.000 infants, però encara continua molt per sobre dels nivells anteriors a la crisi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article