Les vacances d’estiu provoquen que més infants de famílies vulnerables es quedin sols a casa

L’ONG Educo alerta de la situació, que afecta al desenvolupament dels menors


L’ONG Educo ha alertat que les vacances d’estiu és el període en què més infants de famílies vulnerables es queden sols a casa mentre els seus pares treballen. La precarietat laboral no els permet accedir a acompanyament i activitats d’oci per als fills però tampoc compartir el temps amb ells. És el fenomen conegut com els nens de la clau, que es dona en infants que surten de casa amb la clau per poder entrar-hi quan surten de classe.

Aquesta situació afecta el desenvolupament dels menors per la gran quantitat d’hores que els petits passen sense cap referent. Entre les conseqüències, des de l’ONG Educo es destaca la maduresa precoç per haver de prendre decisions que no els pertoquen, l’aparició de comportaments disruptius, l’aïllament social o el fet de passar massa hores al carrer amb el risc que això suposa en conductes perilloses com el consum d’alcohol i drogues. Així ho ha destacat l’educadora Lara Masip, de l’associació Ítaca, un fet que veu a diari a l’entitat que treballa amb fills de treballadors pobres a l’Hospitalet.

Masip ha assegurat que des d’entitats com la seva, on s’atenen menors d’edat que per falta de recursos han de passar les tardes sols a casa, s’ha detectat un augment d’aquests infants de cara a l’estiu. La directora d’Educació i Acció Social, Clarisa Giamello, assegura que aquesta situació es deu a la dificultat de conciliar en famílies on la feina no els ha permès sortir de la pobresa. Segons Educo, cada tarda es calcula que 580.000 infants d’entre 6 i 13 anys de tot l’estat espanyol es queden sols a casa.

Educo ha denunciat també que les vacances d’estiu incrementen aquesta problemàtica ja que es calcula que el 58% dels infants d’aquestes famílies no gaudeixen ni d’una setmana de vacances familiars, i per tant, l’atenció als nens i nenes se’n veu perjudicada, sobretot, per falta de recursos però també d’una xarxa familiar que doni suport a aquestes famílies que, en ser treballadores, no poden tampoc accedir a les ajudes públiques. Els infants, a més de la soledat, veuen perillar l’únic àpat equilibrat que farien a l’escola, i per tant, també s’hi sumen problemes de salut i nutrició.

De fet, des d’Educo es calcula que el 77% de les llars de treballadors pobres amb fills no han rebut cap tipus d’ajuda pública, és a dir, ni beques menjadors, ni ajudes per colònies o casals, i per tant, alerten que es perpetuen les desigualtats. Per fer-hi front, Educo ha impulsat una nova campanya de beques menjador.

El valor educatiu de les colònies d’estiu

En aquesta mateixa línia, aquest dilluns unes 200 entitats catalanes van anunciar una nova plataforma per reivindicar el valor educatiu de les colònies d’estiu per a tots els infants. La crisi econòmica ha provocat que la contractació de colònies escolars a Catalunya hagi caigut un 20%, una davallada molt més accentuada en les escoles públiques que no pas en les concertades i privades. Des del sector del lleure educatiu alerten que hi ha "cert risc" que puguin acabar convertint-se en instruments de segregació i un element elitista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article