Els pares podran decidir l’ordre dels cognoms dels fills a partir del 30 de juny

D’acord amb l’entrada en vigor de la reforma del Registre Civil, el cognom patern deixarà de tenir preferència

Desapareix la opció tradicional “per defecte” i obliga els pares a fer constar expressament l'ordre dels cognoms


Els pares que registrin els seus fills a partir del 30 de juny podran decidir l’ordre dels cognoms de l’infant, el qual hauran de fer constar expressament al registre. Així, en l’entrada en vigor de la reforma del Registre Civil el cognom patern deixarà de tenir preferència.

En cas que els progenitors no facin constar l'ordre dels cognoms o no es posin d'acord, serà el Registre Civil qui decideixi l'ordre dels cognoms passat un termini de tres dies. Ho farà per sorteig o atenent a criteris com l'ordre alfabètic o l'estètica, és a dir que soni millor, però mai prevaldrà el cognom patern.

Des de l’any 2000 ja es podia inscriure l’infant amb el cognom de la mare en primer lloc, però els pares havien d’enviar una sol·licitud al jutge encarregat del Registre Civil i una declaració de mutu acord sobre el canvi en l'ordre dels cognoms. Aquest canvi afectava igualment tots els fills de la parella. Si bé, en cas de no existir consens, es donava preferència per defecte al cognom patern.

Amb l'entrada en vigor de la nova llei s'obliga els pares que facin constar expressament l'ordre dels cognoms en la sol·licitud d'inscripció en el Registre Civil, un canvi que permet “apropar-se més a la igualtat”, segons assenyala la lletrada Anna Salort, especialista en Dret de Família i Dret Civil d'ABA Advocades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article