Brussel·les assegura que “no disposa de proves” de vulneració “de la dignitat humana” als CIE com el de Zona Franca

La Comissió Europea respon als eurodiputats d'ERC que “si es justifiquen les denúncies no dubtarà en prendre mesures”


La Comissió Europea (CE) ha assegurat aquest dimecres que “no disposa de proves que no es respecti la dignitat humana de les persones en centres espanyols d'internament d'estrangers”, els anomenats CIE. En resposta a una pregunta parlamentària dels eurodiputats d'ERC Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, el comissari de l'Interior, Dimitrios Avramopoulos ha dit, però, que “si es justifiquen suficientment les denúncies d'ús indegut de fons europeus” en la gestió d'aquests centres “no dubtarà a prendre mesures processals”.

De fet, la CE farà aquest 2017 una “avaluació de les pràctiques en matèria de retorns” a l'Estat espanyol, un procés ja previst per la normativa europea i que inclourà visites “in situ amb l'objectiu de comprovar que s'apliquen totes les normes”. Diversos informes d'ONG, com Amnistia Internacional o SOS Racisme, han denunciat la vulneració dels drets dels interns a CIE com el de Zona Franca, que el mateix Ajuntament de Barcelona vol tancar. Amnistia Internacional, per exemple, ha constatat casos de tractament degradant, agressions físiques per part d'agents de policia, discriminació per raons de nacionalitat o fins i tot manca d'atenció a grups vulnerables com la comunitat LGTBI. A més, les ONG també lamenten una manca d'atenció suficient a la salut dels interns.

Tot i que Brussel·les assegura que “no disposa de proves” suficients d'aquestes violacions de drets, els eurodiputats d'ERC veuen com “una bona notícia” que “obri la porta a demostrar que hi ha hagut irregularitats”, segons ha explicat Jordi Solé en un comunicat. “Els CIE són una vergonya democràtica. Les persones que hi estan tancades han comès una irregularitat administrativa, però no cap delicte, ni han estat jutjades. Els CIE són pitjor que una presó, sense un reglament i els interns sense drets. Depenen de l'arbitrarietat dels directors”, ha afegit.

En la seva resposta parlamentària a ERC sobre els CIE, el comissari Avramopoulos ha recordat que “els estats membres poden recórrer a l'internament com a mesura d'últim recurs amb l'objectiu de complir la seva obligació d'executar retorns” i particularment “quan sigui necessari per evitar la fuga” de les persones en situació irregular. Els estats, assenyala, “han de disposar d'una capacitat suficient per internar” els immigrants o refugiats que esperen ser expulsats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article