Barcelona impulsa un projecte pilot de renda garantida de 400 euros

Un miler de llars de l’Eix Besòs rebran els ingressos imprescindibles per viure a la ciutat, sense tenir en compte la despesa de l’habitatge


Un miler de llars dels districtes barcelonins de Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris rebran a partir de setembre una renda mínima d’entre 400 i 525 euros mensuals, la quantitat que el consistori creu que és “imprescindible” per viure a la ciutat, sense comptar les despeses per pagar un habitatge. La iniciativa, batejada com a B-Mincome i que va ser premiada per la Unió Europea l’octubre passat, costarà 13 milions d’euros. Com a premi, des d’Europa es finançaran 4,85 milions d’euros.

Així, durant els propers dos anys, aquestes llars de l’anomenat Eix Besòs rebran la prestació. L’Ajuntament busca, amb el projecte, “reduir les desigualtats”, però sobretot preveu estudiar quina és la manera més eficaç de concedir aquesta mena de prestacions. Per això, algunes de les persones rebran assessorament laboral alhora que reben la subvenció, mentre que d’altres no. A més, un altre grup tindrà la prestació limitada, segons si la persona té algun ingrés o si treball. Les ajudes, han explicat des del consistori, també pretenen apoderar les famílies i aconseguir que la pobresa no passi de pares a fills.

De fet, les 1.000 llars beneficiàries seran escollides mitjançant un sistema aleatori estratificat. La selecció es farà usuaris dels centres de serveis socials, del Servei d’Inclusió Social (SIS), receptors del fons 0-16 o bé participants del programa Làbora. Més enllà de viure en un dels deu barris que conformen l’Eix Besòs, i de portar com a mínim dos anys empadronat a la ciutat, caldrà que almenys una de les persones de la llar beneficiària tingui entre 25 i 60 anys, perquè un dels objectius del projecte és avaluar la importància dels incentius externs per accedir al mercat de treball.

Menys burocràcia per combatre la pobresa

Un altre dels motius pels quals s’inicia el projecte és perquè l’Ajuntament va calcular que les diferents administracions del Govern i de l’Estat atorguen fins a 68 ajudes monetàries diferents i 73 prestacions en espècie. A aquestes cal sumar, a més, les que concedeix el mateix Ajuntament i les que poden arribar a proporcionar les entitats socials. Per això, l’objectiu del projecte és reduir la burocràcia i agrupar, tant com sigui possible, els programes d’ajuts que s’ofereixen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Esteve Badalona
1.

Sols una cosa, la Mina és un barri de Sant Adrià de Besòs, no de BCN

  • 0
  • 0

Comenta aquest article