Per què les dones inverteixen més temps que els homes a la llar?

Les dones treballadores dediquen gairebé dues hores més que els homes a les tasques domèstiques, segons l’Idescat


Les dones inverteixen més temps a la llar? Per què és així? Amb aquestes preguntes de partida, la Cambra de Comerç de Barcelona va elaborar a principis d’any l’informe ‘Quantificació econòmica del treball domèstic i de la cura de persones no remunerat a Catalunya’. Els resultats, obtinguts a partir de l’‘Enquesta de l’ús del temps‘ de l’Idescat del 2010-2011, constataven que, efectivament, les dones que treballen dediquen més temps a la llar que els homes.

En concret, segons les dades de l’institut d’estadística, hi ha una diferència d’una hora i 40 minuts entre les primeres i els segons. En canvi, a la feina, són els homes qui dediquen més temps: una hora més que les dones. “La majoria de dones que tenen fills i una parella redueixen la seva dedicació al treball pel bé dels fills. No cal oblidar que les empreses penalitzen la maternitat: o no et contracten o has de reduir les teves expectatives de creixement”, assegura taxativa la directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, Anna Mercadé.

Les xifres així ho demostren. Les taxes de contractes a temps parcial són molt més altes en dones que en homes: un 21,6% enfront del 8%, segons les darreres xifres del Departament de Treball. En canvi, l’índex de temporalitat és més alt en homes que en dones, però la diferència no és tan aclaparadora.

Les dades de la Cambra de Comerç de Barcelona també revelen que, mentre que la carrera professional dels homes a partir dels 30 anys s’enlaira, la de les dones es replega. “Les empreses tradicionals han estat liderades per homes i, per això, les han creat adaptades als seus cicles de vida, als seus horaris, a la seva visió del món, a la seva manera de manar i de relacionar-se amb els altres”, sosté Mercadé.

La jardineria i les reparacions, les tasques domèstiques on els homes destaquen

I, de quina manera es distribueixen les activitats dedicades a la llar? En totes les activitats les dones hi dediquen molt més temps que els homes, excepte en dues: la jardineria i l’atenció dels animals i la construcció i les reparacions. Així, les dones inverteixen molt més temps a la neteja de la roba i de l’habitatge, a preparar el menjar, a atendre els fills, a fer la compra i a ajudar a la gent gran. Només en el pagament de factures i altres gestions, la distribució és pràcticament igualitària. Si entre els homes que treballen només un 79% diuen dedicar part del seu temps a la llar, les dones afirmen fer-ho en un 92% dels casos.

Val a dir, però, que l’informe de l’Observatori Dona, Empresa i Economia també constata que amb la crisi, el temps dedicat a la feina ha disminuït sobretot entre els homes. En canvi, les dones no han patit la recessió a la feina amb la mateixa intensitat i això ha significat que han pogut reduir una mica el temps que dediquen a la llar. Per aquest motiu, en l’estudi s’afirmava que “s’està produint un lent reequilibri en la distribució de les tasques de la llar”.

Quant costa la feina domèstica de les dones a la societat?

Per últim, l’estudi, que vol posar en valor la tasca a llar que fa la dona, també quantifica quan costa a la societat en euros tota aquesta activitat sovint invisibilitzada i mai remunerada. Les dones aporten, segons l’informe, el 67% del treball domèstic, el que suposa 33.345 milions d’euros, enfront de només el 33% els homes, que suposa 16.612 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

observador/a cat
1.

La gràfica 6 està manipulada expressament o s'hi ha fet un error greu. Quan es posa 0.50h en realitat no parlen de mitja hora sinó de 50 minuts, o sigui a prop d'una hora. Les dades de la gràfica estan en hh.mm fixeu-vos que cap decimal arriba a 60. Però les proporcions de les barres és com si es tractés de decimals. Amb aquest truc, visualment sembla que les dones facin molta més feina que els homes quan la diferència és molt més petita.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article