El Parlament exigeix al Govern que recuperi els menjadors als instituts

Ensenyament haurà d’habilitar les cantines el proper curs 2017-2018 i garantir que “cap alumne en queda exclòs”


Avui dia, els alumnes de secundària fan una jornada intensiva o compacta, motiu pel qual les classes acaben abans de l’hora de dinar. Per això, fa anys que els instituts han anat tancat les seves cantines. Aquesta situació, denuncia des de fa mesos la comunitat educativa, ha provocat, durant la crisi, que alguns menors en situació de vulnerabilitat dinin en menjadors socials o no puguin menjar cada dia una dieta nutritiva. Per aquest motiu, el Parlament ha decidit aquest dijous obligar al Govern a garantir el servei de menjador també a la secundària.

D’aquesta manera, el Parlament reconeix que el servei de menjador és “un servei troncal dins el sistema educatiu, de caràcter universal no obligatori” i, per això, insta al Govern a aprovar “un pla de funcionament” per al proper curs 2017-2018. Fins ara, el Departament d’Ensenyament sempre s’havia excusat amb la comunitat educativa explicant que, fora de l’horari lectiu, ja no tenien cap responsabilitat d’actuar. Ara, per fi, podrà fer-ho.

Així mateix, la cambra ha decidit que el nou decret que regula el serveis de menjador haurà de garantir que “cap alumne pugui quedar exclòs per motius econòmics” i que s’introdueixi el criteri de renda com a barem per atorgar l’ajut. També ha demanat, en el marc del debat sobre la reforma horària, que comenci a plantejar l’avançament de l’horari de menjador a la secundària d’acord amb els criteris de salut dels joves.

Els menjadors socials, un espai també per a la pedagogia

La major part de menjadors escolars públics estan gestionats actualment per entitats socials, que desenvolupen una tasca educativa. Ara també s'exigeix al Govern que reconegui aquesta funció. Així, el Parlament reclama que tots els professionals que presten aquest servei a les escoles i els instituts tinguin la formació a què obliga el conveni col·lectiu del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya.

També ha aprovat la cambra que el Govern introdueixi ràtios màximes d’alumnes per professionals, en les diferents etapes educativa, de manera que permetin una bona atenció de l’alumnat i la realització d’una bona tasca pedagògica. Així mateix, el Parlament reclama que es doti de professionals i transport les escoles per garantir “uns serveis veritablement inclusius”, així com que totes les escoles puguin oferir un servei de càtering per a infants amb alguna patologia o intolerància i que els centres puguin gestionar un menú de quilòmetre zero.

La FaPaC lamenta que “s'hagi deixat al marge les famílies”

La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnat de Catalunya (FaPaC), l'entitat que aplega més de 2.200 AMPA i prop de 500.000 famílies, ha lamentat també en un comunitat que el Departament d'Ensenyament hagi donat a conèixer l'esborrany del nou decret que regula els menjadors escolars entre les parts afectades, com ara les empreses de càtering, i que “hagi deixat al marge les famílies”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article