El Camp de Tarragona tindrà tres nous CRAE i una segona casa d'infants

Abans de finals d’any, la xarxa de centres existent s’adaptarà a unitats convivencials amb un màxim de 10 o 12 infants


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat aquest divendres la creació de tres nous Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Vila-seca (Tarragonès), l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Amb aquests equipaments, el territori passarà de sis a nou centres i de 162 a 192 places.

Aquesta diferència de relació s’explica perquè els nous recursos per a infants tutelats s’adaptaran al nou model residencial impulsat pel Departament, el qual preveu la creació d’unitats convivencials d’un màxim de deu o dotze infants en habitacions individuals o dobles. Abans de finals d’any, els sis CRAE que existeixen actualment a les comarques tarragonines ja seguiran el nou model, la qual cosa convertirà el Camp de Tarragona en la demarcació “més avançada” en l’aplicació del nou model, segons el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ricard Calvo.

Els tres nous CRAE es licitaran properament mitjançant un concurs públic, segons el Departament. Un d’ells s’ubicarà a Vila-seca i, els altres dos, a l’Alt Camp i a la Conca de Barberà, dues comarques on s’havia detectat una “mancança” de places. Les empreses que vulguin adjudicar-se el servei hauran de presentar la seva proposta als ens locals i concórrer al concurs públic que s’obrirà properament, per la qual cosa els municipis on s’ubicaran encara no estan definits.

La consellera Dolors Bassa ha defensat que, amb el nou model residencial, es pretén oferir una atenció més personalitzada i una major segmentació per edats, alhora que es vol garantir la vocació d’integració comunitària procurant que no s’ubiquin en “cases aïllades”, sinó que se situïn en “entorns normalitzats”.

A més, la consellera ha anunciat també la creació d’una Casa d’Infants que s’ubicarà al Vendrell i serà la segona del territori. El nou espai disposarà de sis places, que s’afegiran a les deu del centre que ja existeix a la ciutat de Tarragona. Les cases d’infants porten a terme un treball conjunt de millora tant de l’infant o jove com de la seva família perquè pugui tornar a casa en el mínim temps possible.

Bassa també ha destacat l’augment de divuit professionals per a reforçar els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) i la implementació d’itineraris de protecció individualitzats per a 20 joves tarragonins amb l’objectiu d’acompanyar-los en la inserció laboral i d’habitatge. Per tal de promoure l’emancipació de joves tutelats i extutelats, també s’ha ampliat amb deu places el Servei d’Acompanyament d’Emancipació.

El Departament també disposarà de quatre nous pisos assistits per a majors de 18 anys, que se sumaran als sis que ja existeixen a Tarragona. Finalment, la consellera ha anunciat que, a principis de l’any vinent, s’implementarà una comissió de tuteles que, formada per experts interdisciplinaris i presidida per un funcionari públic, revisarà les execucions de tutela dels infants.

Més de 650 infants tutelats a la demarcació

Actualment el sistema de protecció de la Generalitat de Catalunya atén prop de 7.000 infants i adolescents. D’aquests, més de la meitat continuen vivint en família extensa o en una família acollidora, mentre que la resta -3.025- es troben en centres residencials.

Pel que fa al Camp de Tarragona, hi ha 652 infants tutelats amb mesura protectora. D’aquests, 263 viuen en un recurs residencial, 275 en cases de familiars i 88 amb una família d’acollida. Segons els grup d’edat, la franja més prevalent és la de 12 a 17 anys (44,1%) i, segons el sexe, el 53,5% són nens i el 46,5% són nenes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article