Catalunya té la taxa més alta de trasplantaments del món amb 1.017 donacions el 2016

Els hospitals catalans van fer 44 trasplantaments pediàtrics durant l'any passat, però a dia d'avui encara hi ha 22 infants en llista d'espera


Catalunya té la taxa més alta de trasplantament del món. L'any 2016 va realitzar més d'un miler d'extraccions, en concret 1.017. Això suposa 135 trasplantaments per cada milió d'habitants, una xifra molt superior a la de països com França, Alemanya, Gran Bretanya i Estats Units. “El 2016 va ser un any rècord, ja que vam superar per primera vegada els 1.000 trasplantaments”, ha explicat aquest dimarts el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort.

A més, Catalunya fa un de cada quatre trasplantaments pediàtrics de tot l'Estat. En concret, en els primers cinc mesos de l’any s’han realitzat deu trasplantaments infantils: cinc de ronyó, quatre de fetge i un de cor a partir de vuit òrgans de donants cadàver i dos de donants vius. L’any 2016, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, els centres de trasplantaments pediàtrics de Catalunya, van realitzar fins a 44 trasplantaments: 18 de renals, 16 d'hepàtics, cinc pulmonars i cinc pancreàtics.

El trasplantament infantil es va iniciar a Catalunya l’any 1981 amb un trasplantament renal. Des de llavors i fins a finals de maig, s’han trasplantat 874 pacients. En aquest temps, els receptors més petits de cada un dels òrgans tenien 21 dies en el cas del trasplantament de ronyó, 16 dies el de fetge, tres mesos el de cor i quatre un altre de pulmó. Malgrat les bones xifres, avui dia encara hi ha 22 nens en llista d’espera per un trasplantament: nou de fetge, vuit de ronyó, tres de pulmó, un de cor i un altre per a un trasplantament doble de cor i pulmó.

Un bon ritme de trasplantaments, però lleugerament a la baixa

Des d'inici d'any al mes de maig s’han realitzat a Catalunya 424 trasplantaments (304 renals, 62 hepàtics, 17 cardíacs, 35 pulmonars i sis pancreàtics), un 10% menys respecte al mateix període de l’any passat. El director de l'OCATT, Jaume Tort, ha explicat que "la tendència dels primers cinc mesos segueix sent excel·lent tot i que baixa lleugerament”. “En els darrers anys hem duplicat donacions, tenim l'expertesa, tenim gairebé 30 anys d'experiència i 900 trasplantaments pediàtrics a Catalunya durant aquestes tres dècades”, ha admès el director del CatSalut, David Elvira.

Així, el nombre de donants d’òrgans cadàver a Catalunya es manté a nivell de rècord ja que han augmentat un 2,6% respecte el mateix període de l’any passat (118 enfront de 115 respectivament). Les donacions per mort en asistòlia (amb el cor aturat) continuen amb una tendència clarament a l'alça, amb un augment del 15,4%; mentre que les donacions per mort encefàlica, també anomenada mort cerebral, han experimentat un lleuger descens d’un 4% (3 donants menys que al 2016).

Actualment, el 85,1% de les famílies catalanes accepten la donació d’òrgans dels seus familiars. El perfil del donant a Catalunya durant el 2016 va ser el d’un home de 62 anys, de mitjana. El 53% va morir per un accident cerebro-vascular i un 5% per un traumatisme cranioencefàlic a conseqüència d’un accident de trànsit. Tot i aquests bons resultats, 1.351 persones estan en espera de rebre un òrgan a Catalunya: 1.099 esperen un ronyó; 146 un fetge, 35 un cor, 54 un pulmó i 17 un pàncrees. El nombre de donants de teixits també ha experimentat un augment important en els primers quatre mesos de 2017 respecte al mateix període de l’any passat. Durant aquest primer quadrimestre ha crescut en un 51%.

La quarta edició de la cursa solidària i el Dia Mundial de Donants d'Òrgans

Els 23.215 euros recaptats el passat mes de març amb la celebració de la quarta edició de la Transplant Run, la cursa solidària en pro dels pacients trasplantats, aniran destinats al projecte Suport psicològic abans i després d'un trasplantament destinat als receptors pediàtrics i a les seves famílies de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

La Transplant Run 2017, que va aplegar 2.900 persones al Parc del Fòrum, busca conscienciar la població sobre la importància de les donacions, fomentar la pràctica de l'esport i els hàbits de vida saludables, especialment entre aquest grup de pacients, i recaptar fons per a projectes que millorin la seva qualitat de vida.

Sota aquest eslògan, l’OCATT i les Associacions de pacients trasplantats organitzen aquest diumenge, en el marc del Dia Mundial de Donants d’Òrgans i Teixits, la XI edició de la caminada d’agraïment al donant d’òrgan i teixits. Està previst que unes 200 persones recorrin la distància que hi ha entre dos monuments simbòlics de Barcelona: la Pedrera i la Sagrada Família, on es troba el monument del donant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article