El Col·legi de Metges de Barcelona alerta de la greu situació que viu la primària

L'entitat ha redactat un document amb 40 propostes entre les que demana que es destini a la primària, com a mínim, el 20% del pressupost de salut


La situació agònica que viu l’atenció primària s’ha tornat a fer pal·lesa. Després que diverses entitats sanitàries demanessin, a finals d’abril, una sèrie de mesures per revertir la situació de crisi que viu la primària, ara el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) s’ha pronunciat al respecte ja que considera s'ha arribat a un “punt crític”.

Per la seva banda, el departament de Salut ha anunciat, a finals de maig, l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària. Una estratègia que, amb una dotació de 397 milions d’euros, preveu incrementar la plantilla dels nous equips de capçalera en uns 5.000 professionals. Amb tot, segons el conseller Comín, “aquests canvis no es podran culminar abans de set anys”.

Durant el període de crisi, els més de 15.000 professionals que treballen des de les 369 Àrees Bàsiques de Salut del territori ha patit els efectes de les retallades i la pressió s'ha fet evident en aquest sector, amb tot, aquests professionals han atès més de 45.000 pacients. A més, malgrat que el pressupost general de la Generalitat per al 2017 va aprovar, amb un increment del 7%, la partida per al Departament de Salut, finalment, tan sols ha augmentat un 4%, un percentatge que es redueix fins a un 0,7% en el cas de l’atenció primària. Per aquest motiu, des del COMB demanen que es destini, d’entrada, un 20% del pressupost en salut a la primària.

Mesures concretes del COMB

Des de l’entitat han presentat aquest dijous, 8 de juny, un document amb 40 mesures concretes per intentar fer front a la situació de crisi que viu aquest sector i fer-ho amb la màxima celeritat. Una de les propostes que es recullen en el document és optimitzar l’estructura organitzativa de l’ICS i evolucionar cap a una estructura de gestió més flexible, participativa i descentralitzada. Pel que fa a l’entorn i a les condicions laborals proposen millorar i augmentar els temps de dedicació als pacients, amb més professionals o amb més hores per part dels metges que estiguin disposats a fer-les. Pel que fa a retribucions, demanen equiparar l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària a la resta d’especialitats, ja que el sou base dels resident de medicina de família és actualment menor. A més, des del COMB demanen que “s’impliqui l’Administració, els professionals i els ciutadans per aconseguir l’èxit de les mesures proposades”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article