El cognom del pare seguirà tenint preferència almenys un any més

La nova llei havia d'entrar en vigor aquest juny però una esmena del PP al Senat ha aplaçat la mesura fins al 2018


La retirada de la preferència del cognom patern a l'hora d'inscriure els nadons haurà d'esperar. Fa uns dies va entrar en vigor una reforma del Registre Civil que dictava que a partir del 30 de juny d'enguany els pares podrien decidir l'ordre dels cognoms de l'infant sense haver de fer una sol·licitud. Una esmena del Partit Popular al Senat, però, ha aplaçat la mesura almenys fins el 2018. Els populars volien que la normativa es comencés a aplicar encara més tard, el 2019, però els grups han acordat que sigui finalment el 2018 quan entri en vigor. El text definitiu, acordat aquest divendres, s'aprovarà el proper dimarts.

Des de l’any 2000 ja es pot inscriure l’infant amb el cognom de la mare en primer lloc, però els pares han d’enviar una sol·licitud al jutge encarregat del Registre Civil i una declaració de mutu acord sobre el canvi en l'ordre dels cognoms. Aquest canvi afecta igualment tots els fills de la parella. Si bé, en cas de no existir consens, es dona preferència per defecte al cognom patern.

Amb la nova normativa, però, a l'hora d'inscriure un nounat els pares estaran obligats a especificar l'ordre dels cognoms en un termini de tres dies. Si no ho fan, serà el Registre Civil qui ho decidirà. Podrà utilitzar criteris com ara l'ordre alfabètic, el sorteig o l'estètica, és a dir, la combinació que soni millor", segons diu la llei. Aquesta modificació, però, no es podrà aplicar almenys fins el 2018.

De fet, es tracta d'una llei que ja ha estat ajornada tres vegades. Inicialment s’havia d’aplicar a partir del 22 de juliol de 2014; després el Reial decret llei 4/2014, de 4 de juliol, va ajornar la vigència al 15 de juliol de 2015 i la Llei 15/2015, de 2 de juliol, ho va tornar a fer fins al 30 de juny de 2017.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article