Bassa dona “total suport” al director de la DGAIA després de les polèmiques adjudicacions de contractes

La consellera ha advertit que, si es demostra que algunes fundacions han comès negligències, se'ls retirarà la licitació


“Donem total suport a la feina que està fent el director general de la DGAIA”. Així ha defensat la consellera Dolors Bassa a Ricard Calvo aquest dimecres en declaracions als passadissos del Parlament. Ho ha fet després que la CUP demanés la seva dimissió en una compareixença a la cambra i després també que la CGT l’acusés d’adjudicar presumptament 98 milions d’euros per a la gestió de centres de menors concertats a fundacions privades amb les quals tindria alguna vinculació.

Des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la consellera ha volgut alleugerir la polèmica. “Ser professional no és negatiu ni pervers. S’ha parlat de portes giratòries, però només hi són quan surts de Govern per anar a l’empresa privada”, ha argumentat Bassa. Ha afegit que Ricard Calvo té una llarga experiència professional en l’àmbit de la infància i que, per això, se’l va triar pel càrrec.

Tot i així, la consellera ha hagut d’admetre que Calvo sí que ha ocupat el càrrec de director tècnic en una de les fundacions, FASI, que sí que té concertació amb el Govern, però ha explicat que “mai no ha tingut un càrrec que pugui signar contractes o tingui a veure amb la gestió econòmica de les entitats”.

Les negligències seran penalitzades

Més enllà de la vinculació del director de la DGAIA amb aquestes presumptes empreses amigues, la consellera també ha volgut respondre a la denúncia de la CGT sobre els lloguers desorbitats que algunes fundacions estarien pagant a empreses participades per elles mateixes. Segons el reportatge d’investigació que va publicar Mèdia.cat, fundacions com FASI o Fundació Salut i Comunitat realitzarien aquesta mena de pràctiques. Segons Bassa, la conselleria destina 235 milions d'euros a la DGAIA. D'aquests, 115 milions s'inverteixen a externalitzacions. Un 10% d'aquests 115 milions, segons fonts de la conselleria, els rep FASI. 

“La nostra gestió és transparent. Tenim centres propis, però també centres externalitzats amb concursos públics clars”, ha dit la consellera. Per això, ha explicat Bassa “no es plantegen canviar el model d’inspecció de la DGAIA, que només és responsable del benestar dels infants, però no de les auditories a les fundacions”. “Això és tasca del Protectorat de la Generalitat. Si aquest organisme demostra que FASI o alguna altra fundació han comès alguna negligència, es retiraran les licitacions”, ha asseverat.

La “situació d’emergència” en la protecció als infants

La consellera ha reconegut que la petició perquè el director de la DGAIA dimiteixi no arriba en el millor moment. “No entenem aquesta bel·ligerància en demanar la seva dimissió quan tothom sap que estem en una situació d’emergència en temes d’infància”, ha recordat. Bassa ha explicat que sí que hi ha un “debat obert” sobre el model de protecció als infants, que actualment viu una “situació límit”. Per això, el Departament ha impulsat un pla de xoc que pretén augmentar les places i crear nous centres de dimensions reduïdes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article