Unes 41.000 persones més grans de 65 anys corren risc de patir maltractaments

Creu Roja denuncia que el 26% dels catalans coneix casos d'agressió a gent gran, però que el fenomen està encara massa invisibilitzat


Unes 41.000 persones més grans de 65 anys corren el risc de patir maltractaments. Tot i que la xifra representa només un 3% del total de gent gran que hi ha a Catalunya, la Creu Roja alerta que aquest és un “fenomen invisibilitzat” que cal resoldre i avisen que el percentatge podria anar en augment, tenint en compte la projecció dels índex d'envelliment de la població. Per evitar aquestes situacions, ha impulsat un projecte per promoure el bon tracte coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència del Maltractament en la Vellesa.

Però, què s'entén per maltractament? La Xarxa Internacional per a la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran el defineix com “qualsevol acte únic o repetit, o la manca de mesures apropiades, que es produeixen dins de qualsevol relació on hi ha una expectativa de confiança, i que causa dany o angoixa a una persona gran”.

Així s’engloben actituds i comportaments com els abusos, les negligències, el maltractament físic, econòmic o sexual, l’estigmatització per raó d’edat o la infantilització, les traves a la participació social, les estafes a la gent gran o l’abandonament. Aquest fenomen, expliquen des de Creu Roja, afecta de manera transversal totes les classes socials, però impacten sobretot en les dones més que en els homes.

Un 26% de la població coneix casos de maltractament

Aquestes situacions de maltractament, tot i estar invisibilitzades, com recorda Creu Roja, no són desconegudes per gran part de la població. Segons un estudi elaborat el 2015 per l'Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans i el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Barcelona, un 26% de la població coneix casos de maltractament a la gent gran.

L'informe també alerta que, en molts casos, les persones que perpetren els maltractaments són de la confiança de la gent gran, com ara familiars o cuidadors. Tanmateix, adverteixen que els agressors poden ser també professionals de diversos àmbits o persones anònimes, que sovint de forma inconscient, adopten actituds discriminatòries, menystenint les capacitats de la gent gran.

Com detectar i actuar contra les agressions

Els signes d'alerta, expliquen des de l'entitat, són molt variats, de vegades complexos, i sovint evolucionen amb el pas del temps. Les marques corporals sense explicació, els canvis bruscos d'humor, la profunda tristesa injustificada o la pèrdua sobtada de poder adquisitiu són alguns indicis.

A més, destaquen des de la Creu Roja que les situacions de soledat, aïllament, deteriorament cognitiu, manca d'autonomia personal i sobrecàrrega de les persones cuidadores fan més vulnerable una persona gran davant una eventual situació de maltractament, negligència, abús o tracte inadequat.

Més accions de prevenció

Per tot plegat, la Creu Roja ha posat en marxa un programa que arrencarà aquest estiu arreu de Catalunya. Es tracta de promoure el bon tracte i prevenir abusos o negligències. El pla està dirigit a persones més grans de 65 anys que hagin patit o pateixin alguna mena de maltractament o que es trobin en situació de risc.

Així, l'entitat realitzarà activitats de sensibilització, informació i assessorament a les persones grans. També es faran acompanyaments i es crearan espais de trobada entre la gent gran i aquelles que sovint no els tracten com haurien. Es donarà suport psicosocial i emocional i s'intentarà fer treball conjunt amb cossos de seguretat. Alhora, també se celebraran accions dirigides a la societat per trencar falsos mites sobre l'envelliment.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article