Baixa un 27,4% la reincidència dels menors en centres de justícia des del 2002

El conseller de Justícia, Carles Mundó, aposta per reforçar les mesures penals en medi obert

A Catalunya hi ha set centres educatius de justícia juvenil on hi ha 262 menors internats


La reincidència dels menors d'edat internats en centres de justícia juvenil de Catalunya ha baixat un 27,4% del 2002 al 2015. Segons una investigació del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) feta amb 203 joves que van acabar el seu internament el 2010, el 46,8% van tornar a delinquir durant els cinc anys següents. En un estudi similar fet el 2007 amb menors internats fins el 2002, la taxa era del 64,5% de reincidència. A la resta de l'estat, segons diversos estudis, la taxa de reincidència arriba al 70%.

La investigació indica que el seguiment dels joves que surten d’un internament ha estat clau per reduir la comissió de nous delictes. En aquest sentit, la investigació recorda que el 70% de les reincidències tenen lloc durant el primer any posterior a l’estada en un centre educatiu. És per això que s’assenyala la llibertat vigilada com un element clau per assegurar l’èxit de la reinserció dels menors que han estat en centres educatius de justícia juvenil.

Tots els menors internats segueixen un programa de tractament individualitzat que ha estat expressament dissenyat a partir de les seves necessitats individuals. Aquest programa inclou estudis d’educació secundària, formació per aprendre oficis i una intervenció específica adaptada a cadascun dels perfils delictius, com per exemple, desenvolupament d’habilitats i competències socials, educació sexual, esport i tractament contra el consum de drogues i per reconduir els impulsos violents.

L’internament en un centre educatiu del Departament de Justícia és una mesura reservada com a últim recurs. El perfil del menor internat és el d’un noi de 17 anys, que consumeix drogues, que compleix una sentència d’un any d’internament, amb baix rendiment escolar, sense empatia i amb molta impulsivitat. Els menors ingressen en els centres educatius perquè acumulen un gran nombre d’antecedents o perquè han comès els delictes més greus. El 30% dels internats són tutelats per la Generalitat.

La major part dels internaments estan relacionats amb robatoris amb violència i intimidació (40%); lesions (11%); violència familiar (8%); delictes contra la llibertat sexual, des de l’abús fins a la violació (5%); furts (4%); homicidis i assassinats (3%).

La Generalitat de Catalunya disposa de set centres educatius de justícia juvenil per a l’internament de joves infractors. Aquests centres són: Can Llupià (Barcelona), la Unitat Oberta de Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau-solità i Plegamans, Vallès Occidental), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí, Alt Penedès) i la Unitat Terapèutica del CE Els Til·lers (Mollet del Vallès). Actualment hi ha 262 menors internats en algun d'aquests centres.

La reincidència en medi obert també cau

La investigació del CEJFE posa de manifest un augment dels casos d’èxit en totes les mesures aplicades pel Departament de Justícia, tant d’internament com de medi obert. Els jutges només resolen l’internament en un de cada deu delictes comesos per un menor. En la resta de casos, el procés de reinserció es fa amb mesures de medi obert, que consisteixen en la llibertat vigilada, l’obligació de realitzar prestacions en benefici de la comunitat, mesures terapèutiques i tasques socioeducatives, entre d’altres. Així, dels 811 menors en llibertat vigilada que van quedar en llibertat total el 2010, el 23,8% van reincidir, davant del 33,6% del 2002.

També va baixar la reincidència dels 284 joves condemnats a treballs en benefici de la comunitat, dels quals van tornar a delinquir entre 2010 i 2015 un 14,8%, davant del 25% dels menors del 2002. Els 266 condemnats a mesures terapèutiques i tasques socioeducatives van reincidir en un 22,6% dels casos, davant del 21,7% del 2002.

La reincidència en la justícia de menors és un estudi de l’Àrea d’Investigació i Formació Social i Criminològica del CEJFE. La investigació s’ha desenvolupat amb una mostra de més de 4.700 joves que van deixar el sistema de justícia juvenil a partir de 2010 i que havien estat internats, condemnats a mesures penals alternatives o assessorats per mediadors, entre altres. El seguiment ha tingut lloc durant 5 anys. Els resultats de la recerca es presentaran el pròxim 22 de juny al mateix CEJFE.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article