Les escoles hauran de comunicar a Ensenyament els casos més greus de consum de drogues

Un nou protocol començarà a funcionar el curs vinent per fer disminuir els joves que consumeixen drogues i retardar-ne l’edat d’inici


Els centres escolars que detectin un cas greu de consum i tinença o venda de drogues hauran de comunicar-ho a Ensenyament, que centralitzarà un registre i, a més de donar eines i recursos als docents per donar-hi resposta, es podrà comprovar què està passant a les aules i als seus entorn i per tant, es tindrà un nou element d’anàlisi per abordar la situació.

És una de les novetats del nou protocol de Prevenció per la detecció i intervenció sobre Drogues als Centres d’Educació Secundària que el Departament posarà en marxa l’any vinent i que neix amb els objectius de disminuir els joves que consumeixen algun tipus de droga i retardar-ne al màxim d’edat d’iniciació.

Així, el nou protocol, tal com ho ha explicat Gené Gordó, la sots directora General de Suport i Atenció a la Comunitat Educativa, dota al Departament d’una nova eina per poder actuar davant el consum de drogues entre els adolescents i a la vegada dota d’eines i recursos als docents i directors d’instituts, així com tota la comunitat educativa, que han de lluitar contra el fenomen, apostant per la prevenció i el canvi cultural deixant de banda la mesura punitiva i les sancions per prioritzar la intervenció precisament, preventiva.

A partir de més de 40 programes es treballarà aquesta prevenció en base a tres objectius bàsics: evitar que els menors consumeixin alcohol o drogues, si ho fan, que es retardi l’edat mitjana, fixada actualment als 14 anys, per evitar al màxim els danys al cervell, ja que si està més madur, té més factors de protecció i menys vulnerabilitat, i si finalment consumeix, que tingui el mínim efecte als altres. Així ho ha explicat Joan Colom, sots director general de drogodependències del Departament de Salut, que ha destacat que el nou protocol servirà de “marc” per ajudar a la comunitat educativa a abordar el problema.

Les claus per a una bona prevenció

El document presentat aquest divendres recull pautes d’actuació pel professorat, programes, materials i webs per treballar a l’aula i també a la família, institució amb qui es vol potenciar encara més el treball. A més, el protocol vol superar la sanció i que el conflicte sigui una oportunitat educativa tant per a l’alumnat com per a les famílies, per tant, es proposa intervenir amb la reflexió i l’anàlisi dels fets així com les repercussions.

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha destacat que hi ha la sensació que “els centres són responsables de tot” i que cal recorda que també ho són els pares, però reconeix que el fet que tots els alumnes passin pels centres educatiu no permet que els docents es desentenguin d’aquest àmbit, el del consum de drogues, i per això es treballarà en base a la informació, l’acompanyament i l’educació.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha volgut parar atenció en el fet que les mesures preventives en l’àmbit escolar tenen molta més eficàcia que en altres àmbits i ho ha definit com un espai “privilegiat” de treball.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article