Barcelona tindrà quatre equips d’atenció als malalts crònics a finals d’any per evitar el seu pas per urgències

El conseller de Salut, Toni Comín, inaugura aquest dilluns el segon ESIC de la ciutat a l’Hospital Dos de Maig


Des d’aquest 2017, els malalts crònics, principalment gent gran amb més d’un problema de salut que sovint es desestabilitzen i necessiten atenció d’urgències, tenen un nou dispositiu per ser atesos, els Equips de Suport Integral a la Cronicitat (ESIC). De moment, només en funcionen dos a la ciutat de Barcelona, el de Casernes-Hospital Vall d’Hebron i des d’aquesta setmana, el de l’Hospital Dos de Maig, però es preveu que final d’any estigui a punt els de Sant Martí i el de Cotxeres, i mica en mica, configurar el mapa d’ESIC a Catalunya.

Segons ha destacat el conseller de Salut en la seva inauguració, l’ESIC és un nou instrument per tractar amb més “prevenció” el pacient crònic i evitar el seu pas per urgències. Així, els Equips de Suport Integral a la Cronicitat són una nova porta d’entrada al sistema sanitari dissenyada precisament per a les persones que pel seu estat de salut, poden necessitar atenció mèdica però no necessàriament passar per urgències a causa de les desestabilitzacions que pateixen.

Són dispositius nous que han de permetre prevenir els episodis de desestabilització i evitar l’ingrés a l’atenció especialitzada de les persones adultes que, per exemple, tenen malalties pulmonars, insuficiència cardíaca, insuficiència renal crònica o anèmies, entre altres, que en determinats moments poden requerir visites a urgències. El mateix metge de família, o els professionals del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES) podran fer la derivació del pacient cap a aquest recurs sanitari.

El mes de març passat es va posar en marxa la primera d’aquestes unitats, a Casernes- Hospital Vall d’Hebron, i aquest dilluns es posa en marxa la segona, a l’Hospital Dos de Maig. Ubicat a la quarta planta de l’edifici, disposa de diverses sales, amb butaques o llits per atendre aquests pacients a través d’un equip de metges i infermeres d’atenció primària, metges internistes i infermeres hospitalàries, a més d’auxiliars de clínica i treballadors socials. En total, seran 15 persones fixes treballant al dispositiu, però sempre interrelacionats amb els equips d’atenció primària que coneixen el pacient i els metges especialistes dels hospitals per si finalment el pacient requereix l’ingrés.

La posada en marxa d’aquest ESIC ha comportant una inversió al voltant dels 200.000 euros i es calcula que per funcionar, calen entre 800.000 i 900.000 euros. Els responsables de la unitat calculen que podran atendre entre 5.000 i 6.000 malalts i obrir 20.000 actes assistencials cada any.

Pel conseller de Salut, Toni Comín, fins ara no s’havia creat un instrument que permetés atendre aquests pacients des de la prevenció, i per això creu que és l’aportació més gran del Pla Nacional d’Urgències (PLANUC). Comín ha destacat que es posa l’atenció especialitzada al servei de la primària per evitar que els pacients crònics “entrin a l’hospital per la porta de les urgències i en pitjor estat de salut”. Per tant, l’objectiu final és fer un “trasllat” d’una part de la població i “descol·lapsar les urgències”. Per Comín, era una eina imprescindible per donar resposta al canvi demogràfic actual amb un envelliment important de la població.

L’extensió d’aquest dispositiu arreu de Catalunya també està prevista en aquest pla en funció dels primers resultats que s’obtinguin dels ESIC en funcionament i del compliment, en positiu, de les hipòtesis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article