El preu mitjà d'una plaça en una residència de gent gran arriba als 2.000 euros al mes

Hi ha 8.000 persones a l’espera d’una plaça, segons l’ACRA, i la major part són en centres privats

L'entitat reclama a les administracions que inverteixin en l'ajuda assistencial


El preu mitjà que un avi o una àvia ha de pagar per tenir una plaça en una residència de gent gran arriba ja als 1.984,25 euros al mes. Així ho recull l’informe que l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha presentat aquest dilluns i que ha realitzat, per primera vegada, a partir d’una enquesta als seus socis. Perquè les famílies puguin fer front al pagament d’aquestes taxes, reclama a les administracions que inverteixin en l’ajuda assistencial.

Des de l’ACRA recorden que Catalunya encapçala la llista de persones grans amb dependència que estan a cura de serveis no professionals. Tot i que s’han reduït les ajudes per a cuidadors no professionals que atorga l’administració gràcies a la Llei de la Dependència, segueixen suposant el 48% de les prestacions, un percentatge que, segons la presidenta de l’ACRA, Cinta Pascual, “cal revertir per generar més llocs de treball en l’atenció a la gent gran”.

A més, expliquen des de l’entitat que agrupa la majoria d’empreses i entitats del sector, l’increment dels majors de 85 anys previst per als propers anys és d’un 155%. Al 2051, les persones més grans de 80 anys representaran el 13% de la població catalana i arribaran a les 151.000 persones. “Amb aquestes dades al davant, és evident que el sector de la dependència ha de ser considerat una prioritat d’inversió”, ha subratllat Pascual. A més, aquest mateix any, alerten, han augmentat les sol·licituds de valoracions i revisions de grau de dependència, situant-se entorn a les 40.000 anuals.

L’augment de les hores d’atenció domiciliària, a ritme lent

Malgrat que el nombre d’hores de serveis d'atenció domiciliària anuals a Catalunya s’ha doblat des del 2007, el ritme s’ha vist reduït des del 2011. Actualment, els usuaris reben deu hores mensuals, la meitat que la mitjana de l’Estat espanyol i molt lluny d’altres regions com Andalusia.

Tot i que el nombre de places residencials ha augmentat significament, la major part són entitats privades amb iniciativa social. En centres de dia, en canvi, el major increment és en entitats públiques. Pel que fa a les entitats completament privades i amb ànim de lucre, les places han minvat. Malgrat tot, continuen sent les predominants al sector.

Hi ha encara 8.000 persones en llista d’espera per una plaça

Pel que fa a l'ocupació, malgrat que hi ha 8.000 persones en llista d’espera per a serveis residencials i 800 per a centre de dia. L’enquesta de l’entitat també mostra que la permanència dels usuaris als centre és de 2,5 anys de mitjana.

L’informe d’ACRA assenyala que els centres donen feina a 4.130 treballadors, dels quals el 95% son assalariats i només un 4% autònoms. A més, el 36% dels centres paguen els auxiliars per sobre del conveni, però la xifra supera el 70% per responsables higiènic-sanitari. A més, la facturació del sector a Catalunya ascendeix als 1.121 milions d'euros.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article