El nombre de persones desplaçades forçosament bat un nou rècord per segon any consecutiu

ACNUR adverteix que el 2016 van tornar als seus països d’origen 552.200 persones “en condicions que disten molt de ser les ideals”


El nombre de desplaçats al món continua augmentat, segons el darrer informe d’ACNUR 2016, i marca un nou rècord històric per segon any consecutiu. En finalitzar l’any, ja hi havia 65,5 milions de persones obligades a fugir, 300.000 més que el 2015. Com ja va ocórrer el darrer any, aquesta és la xifra més alta des de la Segona Guerra Mundial i implica que, cada minut, 20 persones es veuen obligades a marxar de casa seva.

A aquests xifres encara cal afegir dues dades alarmants. Per una banda, l’increment més que considerable del nombre de persones refugiades, que ha passat dels 21,3 milions del 2015 als 22,5 milions el 2016. Per altra banda, la caiguda de la xifra de sol·licitants d’asil, que ha passat dels 3,2 milions l’any 2015 als 2,8 milions aquest any. Les xifres de desplaçats dins de les fronteres del propi país també s’han reduït: dels 40,8 milions de desplaçats interns als 40,3 milions.

Més de tres milions de persones s’han convertit en refugiats el 2016

Així, només el 2016, 10,3 milions de persones es van convertir en nous desplaçats per culpa de les guerres o de la persecució. D’aquests, 3,4 milions són nous refugiats o sol·licitants d’asil, més de la meitat dels quals provenen, concretament, de Síria, Afganistan i Sudan del Sud. De fet, tal com recull l’informe, més de la meitat de la població de Síria viu desplaçada i, degut a la crisi humanitària i la fam a Sudan del Sud, els desplaçaments forçosos a la regió han augmentat un 64% només en la segona meitat del 2016.

Mapa de les tendències globals sobre refugiats | ACNUR

Com ocorre des de fa anys i en contra de l’imaginari col·lectiu, aquests més de tres milions de refugiats són acollits majoritàriament en països veïns i de regions en desenvolupament. En concret, Turquia és el país que, amb molta diferència, més persones refugiades acull dins les seves fronteres. Per sota s’hi troben Pakistan, Líban, Iran, Uganda i Etiòpia.

El 51% dels desplaçats forçosos són menors

De tots els desplaçats que hi ha al món, una mica més de la meitat són menors. Durant l’any, avisen des d’ACNUR, els menors que viatgen sols, separats de les seves famílies, van presentar 75.000 sol·licituds d’asil en una setantena de països, tot i que la xifra és molt inferior a la real. Va ser Alemanya el que va rebre el major nombre de peticions.

Al món i durant el 2016, hi va haver dos milions de sol·licituds d’asil i també Alemanya va ser, de nou, el major país receptor. Per sota s’hi troben Estats Units, Itàlia i Turquia. A més, l’any passat, ACNUR va proposar als estats membres que acollissin 162.600 persones refugiades a través de reubicacions, però només se n’han admès 189.300 en 37 països. Va ser Estats Units qui va acceptar més d’aquestes reubicacions.

Així mateix, durant el 2016 van tornar als seus països d’origen 552.200 persones, la major part de les vegades, adverteix ACNUR, “en condicions que disten molt de ser les ideals”. Aquesta xifra duplica amb escreix la de l’any anterior. Gran part han retornat a l’Afganistan.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article