Els sanitaris dels hospitals podran consultar els antecedents de maltractaments infantils

L'objectiu de la mesura és millorar el diagnòstic i la coordinació amb els serveis socials


Els sanitaris dels hospitals podran accedir a un sistema d'informació centralitzat per consultar tots antecedents de maltractaments infantils després del conveni signat entre els departaments de Salut i el de Treball, Afers Socials i Famílies segons el qual els professionals referents del Registre Unificat de Maltractaments Infantils (RUMI-SALUT) podran accedir al Sistema d’Informació i Gestió en Infància i Adolescència (SINI@).

Hi constaran tots els antecedents rellevants de maltractaments detectats per qualsevol servei, departament o administració. L'objectiu d'aquesta mesura és millorar el diagnòstic i actuacions sanitàries dels maltractaments en la infància i adolescència i activar la coordinació amb el serveis socials.

El conveni és vàlid per a 43 hospitals de Catalunya i respon a la Llei 14/2010, la qual dicta que els infants i els adolescents víctimes de maltractaments han de rebre atenció especial de caràcter sanitari urgent, segons requereixin en cada cas.

L’assistència dels infants des dels centres d’atenció primària

L’assistència d’aquests infants, comença, moltes vegades, en la visita pediàtrica del mateix centre de salut o en el centre educatiu, tal com ja va explicar el Social.cat. Segons la pediatra d’un Centre d’Atenció Primària (CAP) de Reus, un cop els serveis sanitaris detecten alguna anomalia a la consulta, estan “molt pendents d’aquests infants”. “Les infermeres els fan moltes preguntes i si no acudeixen el dia que els toca visita, els truquem i fem seguiment. Altres vegades, les pròpies mares ja ens expliquen els casos de maltractament”, explica.

Quan els professionals mèdics detecten el possible cas d’un fill d'una dona víctima de violència masclista es posen en contacte amb els serveis socials territorials i, depenent del cas, s’avisa a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). A partir d’aquí, s’obre un expedient de risc i comencen a fer seguiment i observació d’aquests menors i del seu entorn familiar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article