Els pacients aporten les seves propostes al sistema de salut

El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC) celebra la IV Jornada ‘Compartir per avançar’


Gairebé 300 persones han participat en la IV Jornada ‘Compartir per avançar’ que el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya ha organitzat aquest dijous. La Jornada ha tingut com eix central el nou Pla estratègic del CCPC per al període 2017-2020, full de ruta que s’ha dissenyat de forma participada en el marc d’aquest òrgan consultiu i d'altres entitats sanitàries.

La relació de les persones com a usuàries dels serveis sanitaris ha canviat en els darrers anys. El pacient, cada vegada més informat, vol participar en el procés de presa de decisions. El nou model d’atenció orientat a la persona fa que el rol del professional sanitari s’allunyi del paternalisme i el pacient agafi un rol apoderat. En aquesta línia, la jornada organitzada pel CCPC, amb el lema Per a una millor salut, una millor participació: horitzó 2020, ha comptat amb la participació dels pacients, a través de la participació de 19 ponents, representants del teixit associatiu, organitzacions i professionals de la salut, referents del món acadèmic i de l’administració. En la conferència inaugural de la jornada, el Director del Centre d’Estudis Demogràfics, Albert Esteve, ha relatat els canvis demogràfics per als propers anys i com influirà això al perfil de pacients del futur i el seu paper en el sistema.

Sistema d'aliances per potenciar la participació del pacient

La jornada s'ha desenvolupat amb tres taules rodones que han servit per conèixer i debatre al voltant de tres eixos estratègics del nou Pla estratègic: la participació activa de les persones en la presa de decisions sobre la seva salut, el foment de la participació efectiva de les entitats en el sistema sanitari públic i les aliances com a instrument operatiu d’aquesta participació. El conseller de Salut, Antoni Comín, ha tancat la jornada, apostant per una participació cada vegada més enfocada a la presa de decisions i no només com a eina consultiva.

Trajectòria de quatre anys del CCPC

L’any 2012, naixia el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC) amb l’ objectiu donar veu directa als pacients i possibilitar-ne la participació en l’elaboració de les polítiques de salut. Actualment aquest òrgan aplega al voltant de 300 entitats, que representen més de 250.000 persones, ha adquirit un pes rellevant en el sistema de salut com a espai per a fer factible la participació de les persones amb necessitats de salut en el procés de disseny i desenvolupament de les polítiques de salut a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article