Barcelona reclama al Govern posar fi “urgentment” a la situació “preocupant” de les cinc residències de gent gran

L'Ajuntament pressiona Afers Socials perquè es comprometi amb el nou concurs per a la gestió dels equipaments


El Govern de Colau ha demanat aquest dilluns a la Generalitat que compleixi el seu compromís i convoqui “urgentment” el nou concurs per a la gestió de les cinc residències de gent gran de la ciutat que presenten una situació “preocupant". L’Ajuntament ha mantingut una nova reunió amb els familiars dels usuaris que s'han organitzat a l'entorn de la plataforma SOS Gent Gran per queixar-se de l’atenció que reben els residents. Aquest col·lectiu afirma que les condicions d’atenció han empitjorat arran de l’últim concurs públic que va fer la Generalitat per adjudicar-ne la gestió. Les cinc residències públiques afectades estan gestionades per la UTE Ingesan Asproseat, vinculada a la constructora OHL.

Així, el consistori reclama a la Generalitat que es comprometi públicament a fer un nou concurs públic abans que acabi l’any, perquè el 2018 arrenqui amb unes noves condicions laborals i una millora de les ràtios de personal als centres, “més adequades a la situació real” de les persones grans residents. Els contractes acaben aquest any, però poden ser prorrogats de manera successiva fins a vuit anys més, tot i que des d'Afers Social ja s'han compromès a no allargar-los.

L’Ajuntament també insta la Generalitat a resoldre “immediatament” totes les deficiències detectades pels familiars, que segons el consistori es concreten en una ràtio “insuficient” de personal d’atenció directa per atendre les persones grans amb els nivells de dependència dels centres, en una neteja “deficient”, en el “deteriorament i falta” de material o bé en una atenció mèdica “insuficient” i una “mala alimentació, entre d’altres”.

L'equip de govern municipal subratlla que la ”mala qualitat” en l’atenció “atempta” contra els drets de les persones ateses i genera “males praxis i denúncies reiterades” de les famílies per “maltractaments” a les persones. També apunta que “la Generalitat, a la pràctica, fa mesos que té coneixement d’aquestes queixes per diferents canals”.

Barcelona arrossega una manca d'inversió en places de residències

La petició arriba després que la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, hagi mantingut una nova reunió amb familiars dels residents, i després de constatar que la situació “no ha millorat”, malgrat les peticions que s’havien fet arribar prèviament a través del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, d’una banda, i amb reunions específiques amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, segons s'indica des de l'Ajuntament. També s'apunta que fa una setmana l’àrea de Drets Socials va demanar mantenir una reunió amb la consellera Dolors Bassa, i que la proposta “encara no ha obtingut resposta”.

Finalment el consistori aporta dades del 2016 per indicar que Barcelona presenta una "marcada manca d’inversió" en places de residència públiques. En concret, afirma que a la ciutat hi ha 5.208 places públiques enfront d’una població de més de 65 anys de gairebé 350.000 persones. A més recorda que la ràtio que va marcar la Generalitat per al període 2008-2012 és de 2,37 places per cada 100 habitants, però que Barcelona està “molt per sota” amb una ràtio d’1,49. També hi ha 1.486 places públiques en centres de dia, amb una ràtio de 0,43 enfront del 0,62 fixat per la Generalitat pel mateix període, segons l'Ajuntament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article