‘Xiula falta a la LGTBifòbia’: el tret de sortida a la Pride Barcelona

L’organització espera aplegar unes 260.000 persones en la seva desena edició que se centra en la LGTBifòbia en l'àmbit esportiu

La Torre Agbar s’il·luminarà aquest dimecres amb els colors de la bandera LGTBI


Avui és el Dia Internacional de l'Orgull LGTB. L’organització Pride Barcelona espera aplegar unes 260.000 persones en la seva desena edició. Una edició que comença aquest dimecres amb el pregó d'inicis de festes a la Plaça Universitat i s'allargarà fins el 9 de juliol.

Estiu rere estiu, des de 2008, Barcelona organitza la Pride Barcelona, un esdeveniment de caràcter reivindicatiu i festiu alhora, enfortint el compromís de Barcelona amb la lluita pels drets i per les llibertats del col·lectiu LGTBI.

Si l'any passat el Pride es va centrar en el col·lectiu transsexual, aquest any estarà dedicat a la LGTBifòbia en l'àmbit esportiu sota el lema 'Xiula falta a la LGTBifòbia'. En aquest sentit, posa com a exemple l'àrbitre de Tercera Jesús Tomillero, que després de fer pública la seva condició sexual va haver de deixar de xiular partits. “Ningú s'atreveix a sortir de l'armari i els pocs que ho fan a primera línia tenen molts problemes en tots els sentits”, ha lamentat el director del Pride Barcelona, Joan Igual.

Un estudi realitzat el 2014 a partir de 9.500 enquestes a esportistes anglosaxons tant homosexuals com heterosexuals va constatar la dificultat d'expressar la seva orientació sexual. Així per exemple, un 73% pensaven que l'esport base no és prou segur ni acollidor per a les persones LGTB i un 84% creien que les bromes homòfobes eren habituals. A més, també recollia que la meitat dels esportistes homosexuals havien estat víctimes de l'homofòbia.

La Torre Agbar s’il·luminarà amb els colors de la bandera LGTBI

Barcelona compta amb una dilatada història de lluita pels drets LGTBI. Tot just dilluns es celebraven 40 anys de la primera manifestació de l'Orgull LGTBI. Per commemorar aquest fet, la Torre Glòries de Barcelona, coneguda popularment com la Torre Agbar, s'il·luminarà avui dimecres, entre les 21.30 i les 00.30 hores de la matinada, de forma especial amb els colors de la bandera LGTBI. L’acció forma part de la nova línia de treball que desenvolupa la Direcció de Promoció de la Ciutat per promoure la dinamització econòmica del sector i el posicionament internacional de Barcelona com a “ciutat oberta”.

Una festa que no para de créixer

L'afluència al festival Pride acostuma a créixer entre un 15% i un 20% cada any i que de moment ho està fent de manera sostinguda. Enguany, els dies 7 i 8 de juliol, el Moll de la Fusta també acollirà les activitats, junt amb l'Avinguda Paral·lel, que serà l'escenari de la Pride Parade. Barcelona està considerada una de les cinc ciutats més ben considerades per aquest col·lectiu a l'hora de viatjar i rep fins a un milió de persones LGTB cada any. D'altra banda, de les 260.000 persones que s'esperen, aproximadament, un 20% són turistes procedents de països com el Canadà, Austràlia, Brasil i també de Rússia, on "cada cop tenen més problemes", ha lamentat Igual. Quant a l'impacte econòmic, es calcula que serà d'uns 20 milions d'euros.

Després del pregó que tindrà lloc avui, dissabte es donarà el tret de sortida a un catàleg de nombroses activitats previstes com la IX Mostra del Comerç del Gaixample o una jornada a l'Open Camp el diumenge a l'Estadi Olímpic Lluís Companys. El divendres següent, al Moll de la Fusta, es preveuen activitats per als més petits dins del Pride Kids, competicions esportives, carreres de tacons, la Gala Miss Drags i l'actuació de diversos DJ.

L'endemà serà el torn per a l'activitat Holi Pride i a la tarda tindrà lloc un dels actes més destacats del festival la manifestació que recorrerà l'Avinguda del Paral·lel, fins al Moll de la Fusta de nou, on estan programades diverses actuacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article