El nombre de barcelonins que asseguren haver estat víctimes d'un delicte creix fins al 24,9%

El consistori atribueix l'increment de 1,6 punts a la massificació de l'espai públic a causa del turisme


El nombre de barcelonins que asseguren haver estat víctimes d'un delicte el passat any ha pujat 1,6 punts el 2016, arribant al 24,9%. La taxa ha baixat a Ciutat Vella cinc punts, però ha pujat a districtes com Sarrià-Sant Gervasi o Sant Andreu, amb increments d'entre cinc i sis punts. El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament, Amadeu Recasens, ha atribuït aquests resultats a la massificació de l'espai públic fruit del turisme. Tot i així, els ciutadans aproven la seguretat a la ciutat i al barri amb les notes més altes des del 1999, un 6,3 i un 6,5, respectivament.

Després de la reunió de la Junta Local de Seguretat, on ha participat Ada Colau, el comissionat de Seguretat de l'Ajuntament ha presentat els resultats de l'Enquesta de Victimització de Barcelona (EVB), que es realitza cada any des del 1984. La mostra de la d'aquesta any és de 4.000 persones i s'ha combinat el mètode telefònic i també Internet.

Sobre la taxa, Recasens ha admès que les xifres registrades els últims anys són molt similars, entre el 23 i el 25% des del 2009, quan es va produir un increment important probablement a conseqüència de l'esclat de la crisi. Ha explicat també que aquestes dades coincideixen també amb les que aporta la policia, que registra un increment dels fets delictius.

Aquest any s'inverteix la tendència d'anys anteriors i creix la victimització entre els homes fins a situar-se per sobre de les dones, especialment per l'augment en furts i delictes relacionats amb el vehicle. L'índex de la dona baixa del 24,9 al 24,4, mentre que el de l'home passa del 21,4 al 25,4.

La seguretat personal és la primer categoria dels delictes que els ciutadans asseguren haver patit, amb un 16,8%. La victimització en el cas de la dona és superior. En aquest apartat creixen les persones que diuen haver patit robatoris de bossa o de cartera. Recasens ha lamentat, però, que l'índex de denúncia sigui encara baix i es quedi en el 23%.

Una de les novetats d'aquesta enquesta és que per primer cop s'ha preguntat específicament per agressions sexuals, quan abans s'englobaven en les agressions físiques. El comissionat, però, ha opinat que les dades no són concloents perquè la mostra és relativament petita i perquè la manera de preguntar no és la més adequada per generar confiança en l'entrevistat. És per això que s'ha remès a estudis més específics que es facin des de les àrees específiques de l'Ajuntament. El 0,4% dels enquestats diuen haver sofert una agressió d'aquest tipus (el 0,2 d'homes i el 0,7 de dones).

Per districtes, Recasens ha explicat que es produeix un fenomen "d'homogeneïtzació". Això vol dir que si abans uns districtes presentaven taxes superiors a altres, ara les xifres tendeixen a apropar-se. Així, a Ciutat Vella hi ha una disminució de pràcticament cinc punts entre el 2014 i el 2016 (abans liderava aquesta classificació), mentre que a Sarrià-Sant Gervasi l'increment és de sis punts. El districte on més persones diuen haver patit delictes és, però, Sants-Montjuïc, amb un 27,8%. En tot cas, ha recordat que el marge d'error és del 7%.

Augmenta la sensació de seguretat

Amb tot, els barcelonins donen un 6,3 a la seguretat de la ciutat i un 6,5 a la del seu barri, amb una tendència que no para de créixer des del 1999. També la nota als cossos de seguretat millora, amb un 6,7 per a la Guàrdia Urbana i un 7,2 per als Mossos d'Esquadra. Recasens ha opinat que els barcelonins entenen que la ciutat és segura i que no hi ha problemes greus d'inseguretat. El fet que els delictes que es registren siguin qüestions més "menors" fa que la gent, ha dit, estigui "irritada", però no insegura.

L'enquesta diferencia entre seguretat i convivència i també pregunta sobre els conflictes que han patit els barcelonins durant l'últim any. En la primera posició repeteixen els conflictes de soroll amb els veïns, amb un 20,2%. Per darrere se situa per primer cop els problemes amb els turistes o els apartaments turístics. Un 14,4% dels participants en aquest sondeig es queixen d'aquesta qüestió. També creixen significativament els conflictes amb ocupes, del 5,1 al 8,2%. Els veïns de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc són els que declaren més conflictes de convivència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article