Afers Socials convocarà un nou concurs per a la gestió de la resta de residències denunciades

La conselleria es planteja revertir les retallades en els equipaments de gent gran i recuperar les ràtios de cuidadors del 2012

La plantilla de les cinc residències augmentarà amb tres gerocultors per planta


Després que ahir la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, obrís un expedient sancionador i suspengués cautelarment l’activitat de la gestora Ingesan-Asproseat a la Residència El Molí-Via Favència de Barcelona per un brot de sarna, aquest dijous ha anunciat al Parlament que ja està preparant un nou concurs per delegar a una altra empresa la gestió de la resta de residències de gent gran que van ser denunciades: Bertran i Oriola, Bon Pastor, Mossèn Vidal i Aunós i Alchemika.

La conselleria s’havia compromès amb les famílies a convocar aquest nou concurs però encara no havia assegurat que ho faria. Malgrat les queixes dels familiars dels usuaris i de la pressió del Síndic de Greuges, de la Síndica de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament explica que darrerament s’havien incrementat les inspeccions a les cinc residències esmentades amb 17 visites “sense que es detectés cap maltractament físic o psicològic a les persones usuàries”.

Tot i així, la darrera inspecció ha obligat aquest dimecres a suspendre l’activitat de la Residència El Molí per manca d’higiene i atenció als usuaris. La conselleria ha recordat que de cara al nou concurs valorarà les propostes que es presentin amb una oferta de personal per sobre de la ràtio establerta actualment, amb un gerocultor per cada deu usuaris.

Pla de xoc: augment del personal a les residències

Abans no es produeixi l’obertura del nou concurs, de manera immediata s’augmentarà el personal d'atenció directa d’aquests cinc equipaments per sobre de la ràtio legal assegurant un mínim de tres gerocultors per planta per adequar la ràtio de professionals a l’estructura de l’edifici. Aquesta mesura d’urgència serà efectiva a mitjans del mes de juliol. El cost s’assumirà de manera compartida entre les empreses adjudicatàries (Ingesan–Asproseat) i la Generalitat.

En paral·lel, també s’ha impulsat un seguit de mesures per millorar la situació en aquests centres com l’augment de les inspeccions (incloses les nocturnes), les reunions amb les direccions on se’ls ha requerit de solucionar els defectes detectats, la creació d’una taula tècnica per elaborar els reglaments de règim interior i el reforç de la comunicació amb els familiars de les persones usuàries a través dels Consells de Participació.

El Departament ja va reconèixer el passat 16 de juny que cedir la gestió de les cinc residències a les empreses Ingesan-Asproseat, participada per la constructora OHL, havia reduït el nombre de professionals i, en conseqüència, havia perjudicat l’atenció de la gent gran.

Inspecció detecta 114 incidències i 17 s’han resolt amb sanció

Aquestes decisions pretenen donar resposta a la inquietud dels familiars dels residents en aquests centres però també formen part d’una actuació global a través de la qual la conselleria revisarà i actualitzarà els plecs de licitacions de les 47 residències de titularitat publica de la Generalitat amb gestió delegada. La intenció és revertir les retallades derivades de l’aplicació d’un seguit de condicions de gestió que es van introduir a partir del 2012 per tal d’augmentar les ràtios en els nous plecs per a totes les residències de gent gran.

Durant la seva intervenció al Parlament, la consellera Bassa ha recordat que el Servei d’Inspecció i registre supervisa el bon funcionament de tots els centres residencials amb els quals el Departament hi té relació. La Inspecció ha efectuat en el darrer any i mig 259 visites a centres i ha detectat 114 incidències, de les quals 97 s’han resolt favorablement (el 88%) i 17 han motivat l’obertura d’un expedient sancionador.

Només 63 de les 984 residències són de la Generalitat

A Catalunya hi ha un total de 984 residències assistides de gent gran, 63 de les quals són de titularitat de la Generalitat (16 gestionades directament i 47 amb gestió delegada).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article