Catalunya acollirà en les properes setmanes una trentena de persones refugiades

Formen part del grup més nombrós que ha arribat fins ara a l’Estat, 184 persones provinents dels camps de Grècia


Catalunya acollirà en les properes setmanes una trentena de refugiats procedents de Grècia. Tots ells han arribat a l’Estat espanyol en un grup de 184 persones, format per 52 homes, 44 dones i 88 menors, que es repartirà entre diversos municipis, alguns d’ells catalans. La major part tenen la nacionalitat siriana i una vintena són d’Iraq. És el grup més nombrós que arriba a l’Estat des que el govern espanyol es va comprometre amb la Unió Europea a acollir més de 17.000 persones provinents de reubicacions i reassentaments.

Així, 18 persones refugiades seran acollides a la Barcelona i la Creu Roja rebrà també, per primera vegada, 10 persones refugiades a Granollers. D’entrada, l’acollida se centra en la recerca d’allotjament, fer-los l’acompanyament a l’hora de realitzar els tràmits d’empadronament, de tramitació de targeta sanitària i inici de l’aprenentatge de l’entorn i de l’idioma, de manera que se les ajudi a guanyar certa autonomia i a facilitar-los la integració.

Fins ara, l’Estat ha acollit només 1.488 sol·licitants de protecció internacional, dels quals 1.070 ho han estat per reubicació i 418 per reassentament. Per aquest motiu, ja fa dos mesos que les principals entitats i organitzacions d’ajuda del refugiat han organitzat la campanya ‘Veniu Ja’, que comptabilitza quantes persones arriben a l’Estat. Encara queden per complir, segons les xifres oficials, més del 90% del compromís.

Les fases del programa d’acollida

Les persones que accedeixen al programa estatal d’acollida i integració, com les que en breu arribaran al Vallès Oriental i a Barcelona, tenen dret a una primera fase d’acollida residencial per un període de sis mesos –amb possibilitat de pròrroga de fins a nou mesos–, per continuar després amb les fases d’integració, acompanyament i suport social, laboral i econòmic.

A més, aquestes persones rebran una atenció integral que passa per l’assessorament i l’acompanyament jurídic en la seva sol·licitud de protecció internacional, l’atenció psicosocial, així com per tot un seguit d’accions que conformen un itinerari d’inclusió social, formatiu i laboral, en què es treballa la vinculació amb el territori, el coneixement de l’entorn i l’adquisició d’habilitats personals i socials adaptades a la societat d’acollida.

Si després de seguir el pla estatal de refugi, les persones encara no han aconseguit integrar-se laboralment al municipi, ara també es poden acollir al Pla Català de Refugi, que la Generalitat va engegar a principis d’any i que pretén fer una integració amb l’ajut d’un grup de voluntaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article