Les infermeres hauran d'acreditar formació específica per prescriure medicaments amb recepta

El conseller Comín diu que el projecte de decret ha tingut un "consens no total" però és "equilibrat" i fomenta la cooperació entre professionals per esquivar el decret espanyol


Els infermers i infermeres catalans hauran d'acreditar una formació específica per tal de prescriure medicaments amb recepta, però no ho hauran de fer en el cas dels medicaments sense recepta. És la principal novetat del projecte de decret que prepara el Govern per tal de donar seguretat jurídica i mantenir la qualitat assistencial després del Reial Decret del desembre del 2015 del govern espanyol. El conseller de Salut, Antoni Comín, ha dit que el decret té un consens "no total" però manté "l'equilibri" entre metges i infermeria i fomenta la cooperació interprofessional per tal de buscar un "estret marge legal" a la literalitat del decret espanyol.

La negociació pel decret ha estat llarga i dura entre les tres parts, i encara no ha acabat, ja que durant la tramitació pública, que es pot allargar mig any, el Consell de Col·legis de Metges ja ha anunciat que presentarà al·legacions. Els metges volen que les infermeres també hagin d'acreditar formació especifica per prescriure medicaments sense recepta, mentre que aquest col·lectiu accepta haver d'acreditar formació específica per als medicaments subjectes a prescripció mèdica.

Així, les infermeres, seguint els protocols propis de la seva professió i amb el Grau d'Infermeria o equivalent, podran prescriure productes sanitaris i medicaments sense recepta. En tots dos casos, l'acreditació de la formació serà obligatòria, vinculada al Grau o titulació homologable i amb l'obligació de col·legiar-se professionalment.

En canvi, en els medicaments amb prescripció mèdica, les infermeres hauran de seguir els protocols dels equips assistencials, que s'activaran quan hi hagi un diagnòstic per part d'un metge. La formació haurà de ser específica per a cada àmbit d'interacció i serà acordada per una comissió de pràctica assistencial. L'acreditació serà obligatòria i vinculada al compliment de la formació per a cada àmbit. Aquesta formació se l'haurà de pagar cada infermera.

La comissió de pràctica assistencial serà l'òrgan encarregat de dirigir el desplegament de la indicació i ús dels medicaments amb recepta. Estarà composta pel Departament de Salut, el Consell de Col·legis d'Infermeria i el Consell de Col·legis de Metges, a més d'estar oberta a societats científiques.

Les seves principals funcions serà determinar els àmbits d'interacció on les infermeres podran indicar, usar i autoritzar la dispensació de medicaments de prescripció mèdica, acordar els estàndards de coneixement i/o el temps d'experiència específic per cada àmbit, i acordar els requisits que han de complir els protocols dels equips assistencials de cada àmbit.

D’aquesta manera, si el decret s'aprova tal com està d'aquí uns sis mesos, es blinden amb seguretat jurídica unes activitats que ja es feien habitualment a Catalunya i que un reial decret estatal aprovat "amb nocturnitat i traïdoria" el 23 de desembre del 2015 i "que no s'havia pactat amb les autonomies", havia deixat sense empara.

“Blindem de seguretat jurídica el que passa cada dia amb normalitat als centres sanitaris de Catalunya: el treball en equip i les relacions interprofessionals, que són la clau de la qualitat del sistema de salut català”, ha subratllat el conseller. En aquest sentit, Comín ha posat en valor que avui és un dia positiu pel sistema, donat que s’ha arribat a “un grau de consens interprofessional molt alt”, i ha agraït els col·legis d’infermeres i de metges el seu “esforç i flexibilitat”.

Els metges, en contra de la proposta

Paral·lelament a la roda de premsa del conseller, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha enviat un comunicat on recorda que la llei espanyola d'ordenació de professions sanitàries del 2009 estableix que el diagnòstic i la proposta de tractament és competència dels metges. També recorden que en països del nostre entorn, l'acreditació de la formació no s'ha fet de forma generalitzada, sinó d'acord amb el perfil i capacitat de cada infermera.

Però el decret català, segons els metges, no garanteix que les infermeres tinguin una formació bàsica i específica degudament definida i acreditada. El text "no ofereix suficient concreció pel que fa a aspectes relacionats amb la necessitat de formació específica, acreditació formal i expertesa per avançar de manera segura en la indicació de medicaments per part d’infermeria", assegura el comunicat.

En el cas dels medicaments que no requereixen prescripció mèdica, cal considerar que, si bé són fàrmacs publicitats i de lliure disposició al mercat farmacèutic, contenen principis actius i la seva indicació per part d’un membre de l’equip assistencial sempre és un acte sanitari que es produeix en el marc del treball en equip i dins d’un centre sanitari i que sovint s’adreça a pacients amb comorbilitat i polimedicació, diuen els metges. La indicació de qualsevol medicament ha de quedar, a més, recollida a la història clínica del pacient.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article