El Síndic pressiona de nou el Govern perquè compleixi amb el dret dels infants tutelats a cobrar pensions

L’ens exigeix que es desplegui la llei que ha d'impedir la DGAIA beneficiar-se de les pensions dels joves


El març passat, a petició del Síndic de Greuges, el Parlament va aprovar la llei que ha d'impedir a la DGAIA quedar-se amb les quantitats que corresponen legalment als infants i joves menors de 18 anys en concepte de prestació d’orfenesa. Ara, l’ens pressiona de nou el Govern perquè desplegui la normativa i inclogui també els ajuts per fill a càrrec.

“Reclamem que s’agilitzi la materialització dels canvis normatius que afecten les prestacions i pensions dels infants tutelats per la DGAIA”, exigeix el Síndic. Argumenta Rafael Ribó que es tracta de pensions no contributives de les quals la Generalitat “s’ha beneficiat durant els darrers cinc anys”.

També recorden que l’administració ja ha informat que les prestacions anteriors a l’aprovació de la nova normativa “no es faran efectives”, malgrat el que consta a la llei.

La llei encara no permet rebre els ajuts per fill a càrrec

Per aquest motiu, reclama informació sobre les previsions del Govern per desplegar la llei i assegura que la modificació de la normativa “només ha estat parcial” i, per això, encara permet a l’administració quedar-se les pensions no contributives per fill a càrrec.

Sobre aquesta part encara vigent, expliquen des del Síndic que el Parlament està tramitant una proposició de llei per suprimir-la i considera que fer-ho és “imprescindible per al restabliment del dret dels infants”. “Mentre no s’aprovi la modificació definitiva d’aquesta llei, es continuaran discriminant els infants tutelats”, argumenta.

El text que empara la DGAIA a retenir les pensions

La disposició addicional setena de la Llei d'infància empara des del 2010 la decisió de la DGAIA de retenir aquestes pensions als infants en concepte de despeses derivades de la seva atenció. Fins llavors, la DGAIA tramitava les pensions i prestacions, les acumulava i les entregava posteriorment als nois i noies quan finalitzava la situació de desemparament o assolien la majoria d’edat.

Durant tot aquest període, el Síndic ha rebut una vintena de queixes d’infants i de joves extutelats, i també d’entitats que agrupen famílies acollidores, en desacord amb el fet que en assolir la majoria d’edat o en cessar la tutela no se’ls abonessin les pensions i prestacions de la Seguretat Social meritades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Anònim Barcelona
1.

Aquest govern del PDeCAT i cia són uns lladres robant pensions contributives dels menors. Us imagineu que fessin el mateix amb les persones grans que són a les residències públiques i concertades? Seria tot un escàndol, però no passa perquè no es poden aprofitar-se d'ells i sí dels menors per tenir la tutela. A veure si aviat canvien això d'una vegada. Colla de lladres.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article