Salut tanca 1.600 llits aquest estiu, un 1% menys que l’any passat

S'han contractat gairebé 500 professionals sobretot per cobrir l'atenció primària de les zones costaneres


El Servei Català de Salut (CatSalut) tancarà durant aquest estiu uns 1.638 llits de mitjana als hospitals d'utilització pública, un 11,9% del total. Això suposa mantenir oberts 12.123 dels 13.761 llits, el 88,1% del total, davant del 86,9% del 2016. Dins del dispositiu especial per a l'estiu, es contractaran prop de 500 professionals, sobretot per a l'atenció primària de les zones costaneres. El dispositiu està activat des de dissabte passat i s'allargarà fins el 30 de setembre.

D’aquesta manera, es podrà respondre a l’activitat programada –que baixa en aquests mesos- i a la urgent, tot seguint criteris clínics, mantenint les intervencions amb ingrés i d’alta complexitat i prioritzant la cirurgia cardíaca i oncològica. Segons Salut, “aquesta adequació funcional dels centres és temporal i adaptable a les necessitats d’assistència que es produeixin, de manera que es pugui donar una resposta adequada i flexible en tot moment”.

L’Alt Pirineu i Aran no tanquen llits mentre que l'Ebre queda amb recursos mínims

L'única regió sanitària que no tancarà llits serà l'Alt Pirineu i Aran, malgrat que no tindrà reforços de personal. La resta mantindran oberts de mitjana entre el 79,4% dels llits de Lleida i el 90,5% de Girona. Els mínims, però, es registraran a les Terres de l'Ebre durant el mes d'agost, quan es mantindran oberts només el 73,5% dels llits hospitalaris. De fet, la quinzena amb menys llits oberts serà la segona d'agost, amb un 17,9% de llits tancats.

Aquest estiu el reforç es traduirà en disposar durant aquest mesos de fins a 464 professionals addicionals, la majoria -414- corresponents als equips d’atenció primària i la resta, 50, als hospitals. Així, es contractaran 179 metges, 183 infermeres i 102 auxiliars administratius. Aquesta xifra global representa disposar, gairebé, de 100 professionals més que l’estiu passat, entre personal mèdic, d’infermeria i d’administració. Això representa un 27% més que l’any passat –quan la dotació va ser de 366 professionals-, i un increment del 52% respecte el 2015.

En l'atenció primària, l'augment de contractació és del 29%. El 88% dels reforços es concentraran a zones costaneres. En total seran 124 metges, 107 infermeres i 74 auxiliars administratius que aniran a Girona, Tarragona i Terres de l'Ebre. Els hospitals d'aquestes tres zones també es reforçaran amb 13 metges, 21 infermeres i 15 administratius.

Reforços a nivell territorial

A Lleida estaran disponibles el 79,4% dels llits, mentre que en l’atenció primària s’incrementen 24 metges i 24 professionals d’infermeria, que es concentren als centres d’Alcarràs, Alfarràs Almenar, Pla d’Urgell, Seròs, la ciutat de Lleida i Almacelles. Justament en aquesta regió es preveu reforçar certs punts d'atenció primària on el nivell de temporers és més elevat.

A Girona i el Maresme estaran disponibles el 90,5% dels llits, mentre que en l’atenció primària s’incrementa la dotació de professionals en 76 metges, 66 professionals d’infermeria i 43 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Roses, Cadaqués, Empuriabrava, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Blanes, Pineda de Mar, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Llançà, Portbou, Port de la Selva, Malgrat de Mar, Canet de Mar, Palafrugell, Torroella, l’Estartit, Sant Antoni de Calonge i l’Escala.

A Tarragona estaran disponibles el 87,3% dels llits, mentre que en l’atenció primària s’incrementen 40 metges, 34 professionals d’infermeria i 25 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Gimbernat, Miami Platja, Calafell, Salou, Torredembarra, La Pineda, Vandellòs-L’Hospitalet de l'Infant i Coma-ruga.

A Terres de l’Ebre estaran disponibles el 80% dels llits, mentre que en l’atenció primària s’incrementen 7 metges, 7 professionals d’infermeria i 7 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Sant Carles de la Ràpita, L’Ametlla de Mar, L’Ampolla, Deltebre i Les Cases d’Alcanar.

A la Catalunya Central estaran disponibles el 87,9% dels llits, però no hi haurà cap increment de plantilla a primària. Per últim, a la Regió Sanitària de Barcelona estaran disponibles el 88,7% dels llits, mentre que en l’atenció primària s’incrementen 17 metges, 30 professionals d’infermeria i 13 auxiliars administratius, que es concentren a Cubelles-Cunit, Sitges, Sant Celoni, Mollet del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, la Vall del Tenes, Parets del Vallès, Sant Fost, Santa Perpètua de Mogoda i la ciutat de Barcelona.

Per últim, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) també reforça el seu dispositiu aquest estiu. Ho fa amb 26 ambulàncies addicionals i un increment total de 31.812 hores de cobertura contractades. Aquestes mesures volen donar cobertura a les zones de costa, en què durant l’estiu augmenta significativament la població, bàsicament a Tarragona, Terres de l’Ebre i Girona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article