‘Barcelona Homeless Walking Tours’: les rutes guiades per persones sense llar que desperten la polèmica a Barcelona

L'Ajuntament demana explicacions a Turisme de Barcelona perquè es tracta d’una acció “unilateral” i que “folkloritza”


Les xarxes socials bullien aquest dimecres al migdia després que el responsable del pla contra el sensellarisme de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Sales, hagi carregat contra una nova iniciativa de Turisme de Barcelona. La plataforma ha anunciat que a partir d’ara comercialitza rutes guiades per persones sense llar -sota el títol ‘Barcelona Homeless Walking Tours’- a través de l'empresa Hidden City Tours.

A banda de l'itinerari turístic pel Raval o pel Gòtic, les persones que fan de guia turística també mostren com viuen ciutadans sense sostre. Segons Turisme de Barcelona, es tracta d’una iniciativa “gràcies a la qual persones que han viscut al carrer s’han format i han pogut accedir al mercat de treball”.

Tanmateix, el responsable del govern d’Ada Colau del pla contra el sensellarisme ha carregat contra la iniciativa a Twitter i a partir d’aquí ha despertat la polèmica. “Amb 'els pobres' tot s'hi val. I ara que 'sortim de la crisi' tornem a l'ètica del treball i a la reinserció sense entendre res de res”, s'ha queixat Sales. A més, ha defensat que “sense ingressos estables i habitatge assequible no hi ha ‘aposta per la reinserció’”. “Oferir feina inestable i precària no redistribueix la riquesa ni millora la cohesió social”, ha manifestat públicament.

Les rutes les organitza l'empresa Hidden City Tours, tenen un preu de 19,36 euros per persona, són d'entre una hora i mitja i dues, i s'ofereixen en tres idiomes: castellà, anglès i alemany. En la del Raval, es mostra la vida diària d'una persona sensesostre, i s'ofereixen durant tot l'any dues vegades al dia.

Paral·lelament, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, ha demanat aquest dimecres explicacions a Turisme de Barcelona. Ortiz ha lamentat que la plataforma hagi decidit comercialitzar aquestes rutes sense consultar-ho amb l'Ajuntament ni tampoc amb les entitats que treballen en aquesta qüestió, el que ha definit com una actuació "unilateral", i ha opinat que amb aquesta acció "s'acaba folkloritzant" el sensellarisme.

"No ens sembla que ajudi a combatre l'estigma sobre les persones sense llar i no dona solucions estables ni treu a ningú del carrer", ha afegit fent referència als contractes que es fan, que són de sis hores setmanals i són fix-discontinus.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article