On són les dones al tercer sector social?

La 5ª Jornada DDiPAS constata la manca de paritat en la visibilització de les dones com a professionals

A la direcció i gerència els homes cobren un 10% més que les dones, a càrrecs intermedis, un 6%


La jornada ‘On són les dones al Tercer Sector Social?’, organitzada per la Xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social i la Diputació de Barcelona ha incidit en la presència alarmantment desigual de les professionals no només en les posicions de lideratge, sinó també en els espais de representació.

Una seixantena de persones han assistit a la 5ª Jornada DDiPAS, celebrada el 4 de juliol a Barcelona, que ha comptat amb  la participació de la Doctora en Història Econòmica Graciela Malgesini (EAPN), la periodista Fúlvia Nicolàs (On són les dones), la jurista Marisa Fernández (Dones Juristes), la directora de l'ODEE Anna Mercadé i la investigadora Montse Fernández (OTS).

Malgesini ha exposat la situació de desigualtat entre homes i dones, “una situació que està molt enquistada tant a nivell europeu com a nivell estatal”, ha dit. Aquesta afirmació ha estat recolzada per dades aportades per les ponents, com l'indicador d'igualtat de gènere, que ha evolucionat d'un -0,23 a un -0,20 en els darrers 10 anys.

L'altre aspecte sobre el qual s'ha volgut incidir és en la visibilització femenina en els diferents espais de representació (mitjans de comunicació, jornades, formacions, etc.). Sorgida de manera espontània, la campanya #OnSónLesDones ha posat en evidència com en els mitjans de comunicació la presència homes-dones és aproximadament d'un 70%-30% i ha estès “el vici de contar”, segons Nicolàs, fet que ens porta a “prendre consciència”, ha puntualitzat Mercadé, d'aquesta manca de paritat en la representació i, per tant, en la visibilització de les dones en els diferents àmbits professionals.

Estratègies de canvi

Com a estratègies per modificar aquesta realitat, s'ha apuntat cap a la creació d'estructures de poder de dones i l'establiment de sinergies entre els diferents àmbits professionals per avançar cap a la igualtat.

En el marc de la jornada es va lliurar el V Premi ASPÀSIA en defensa de l'equitat de gènere 2017 -concedit per l'Observatori del Tercer Sector i la Xarxa DDiPAS- a Imma Sau (Barcelona, 1959), en reconeixement a la seva trajectòria professional de lluita per a l'eradicació, la prevenció i la reparació de la mutilació genital femenina (MGF).

La guardonada ha agrait el reconeixement “animant a tothom a posar el seu granet de sorra des del seu dia a dia, perquè si nosaltres som les primeres en posar-nos un sostre, no aconseguirem canviar res”. El jurat del Premi ASPÀSIA també va voler reconèixer la tasca d'Aïna Coscollola (Barcelona, 1984) amb una menció especial, per la seva capacitat d'innovació mitjançant el projecte Ma'isah, que fomenta la integració de joves i adolescents paquistaneses a través de l'esport.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article