Neix l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona per analitzar i consultar dades

L’objectiu d’aquesta eina és detectar tendències dins l’àmbit metropolità i ajudin a dissenyar les polítiques públiques d’habitatge


L’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han creat un instrument d’àmbit supramunicipal per a l’anàlisi i la consulta de les dades relacionades amb l’habitatge. L'han anomenat Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), l'encapçala la presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla, i es presenta com l’eina de referència per la ciutadania i les administracions en qüestions relatives a l’habitatge, una eina per analitzar i consultar les dades disponibles sobre aquesta matèria.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha constatat aquest dilluns que existeix la “percepció” per part de la ciutadania que hi ha una "bombolla" en el preu dels lloguers. Tot i que ella mateixa ha apuntat que tècnicament no es pot parlar de bombolla perquè el fenomen no està associat a un endeutament, ha opinat que la situació és “assimilable” a la que es va produir fa uns anys i que va fer esclatar la crisi. Colau ha fet aquestes observacions durant la presentació de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, que servirà per aportar les dades que permetin dissenyar polítiques públiques d'habitatge. De fet, la mateixa presidenta de l'observatori, Carme Trilla, ha opinat que hi haurà un sostre en la demanda, és a dir, que arribarà un moment que els ciutadans no podran assumir aquest increment de preus en el lloguer, i ha remarcat que aquesta és una de les qüestions que haurà d'estudiar l'organisme.

L'observatori ja té en marxa estudis sobre el lloguer, la compravenda, els pisos buits i la rehabilitació, entre d'altres. Després de la presentació de l'índex de preus, la Generalitat s'ha afegit a l'organisme, que té com a missió fer una radiografia de l'habitatge a partir de la informació estadística disponible, de forma que les administracions puguin implementar les polítiques que considerin.

Precisament, Carme Trilla ha apuntat que una de les qüestions que s'hauran d'estudiar “de forma immediata“ és quan es produirà un sostre en la demanda del lloguer. Al seu parer, arribarà un punt que hi haurà un “estrangulament”, és a dir, que la demanda interna ja no podrà assumir els preus que demanen els propietaris. Trilla ha apuntat que en el cas de la bombolla immobiliària era molt més difícil augurar quan s'arribaria al límit, ja que els bancs milloraven les condicions dels seus préstecs per tal de poder mantenir una quota fixa, però això no passa amb el lloguer. “Potser els propietaris s'estan equivocant i això ho haurem d'estudiar per aclarir als que es pensen que això és una línia sense límit”, ha indicat.

Per la seva part, el secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat, Carles Sala, no ha parlat de bombolla però sí que ha reconegut que la “tensió” en els preus del lloguer “hi és”. En aquest sentit, ha apuntat que les administracions volen aplicar mesures per aconseguir “l'aplanament de la corba dels increments que s'han registrat en els últims sis trimestres”.

“Completar forats negres d'informació”

La nova presidenta de l'observatori ha apuntat que l'ens busca “completar forats negres d'informació” en matèria d'habitatge, baixant a uns nivells territorials als quals les grans informacions estadístiques no arriben. D'aquesta forma, s'obtindrà informació “exacta” que afavorirà la presa de decisions per part de les administracions.

Colau ha destacat la importància d'aquest observatori per tal d'aplicar bones polítiques després de les “males polítiques” que s'han realitzat en anys anteriors. A més, ha apuntat que no és només una eina en aquest sentit, sinó que també serveix per avançar en la transparència i proporcionar dades a la ciutadania perquè després pugui fiscalitzar el que han fet les administracions públiques.

Antoni Balmón, vicepresident de l'Àrea Metropolitana, ha augurat que l'habitatge és una qüestió que serà determinant en la futura convivència, i ha lamentat que els grans poders públics, Estat i Generalitat, no s'hi estiguin ocupant com caldria.

Des de la Diputació de Barcelona, el diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge, Josep-Ramon Mut, ha opinat que aquest observatori jugarà un paper cabdal en l'àmbit metropolità, però també en els municipis que queden fora.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article