Una seixantena d'interns del CIE de la Zona Franca, en vaga de fam

Protesten pels tràmits d'expulsió i han rebut el suport d'una desena de companys més


Una seixantena d'interns del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona s'han declarat en vaga de fam des de dilluns a la tarda pels seus tràmits d'expulsió. Segons fonts del Cos Nacional de Policia, 52 interns subsaharians es van negar a sopar i aquest dimarts al matí tampoc han esmorzat.

A més, aquest dimarts nou interns més s'han afegit a la vaga per donar suport als seus companys subsaharians, segons han apuntat les mateixes fonts policials. Per la seva banda, la plataforma Tanquem els CIE ha mostrat el seu suport als interns en una piulada a Twitter i ha indicat que aniran a visitar-los per tenir més informació. També SOS Racisme s'ha solidaritzat amb les persones migrants.

Els interns del CIE de la Zona Franca en vaga de fam han alertat que no desistiran de la protesta fins que estiguin fora del recinte. Així ho ha assegurat l'advocat Andrés García Berrio de la plataforma Tanquem els CIE, que ha visitat els integrants de la protesta aquest dimarts a la tarda.

Segons García, es tractaria d'una seixantena de persones provinents de Guinea entre les quals hi podria haver menors d'edat. El grup va arribar a les costes de Motril fa quaranta dies i reivindiquen “ser posats en llibertat”. L'advocat ha fet pública la sospita de la plataforma segons la qual el govern espanyol pot estar preparant un vol col·lectiu per retornar aquestes persones al seu país d'origen. García ha subratllat que aquest tipus de vols “vulneren els drets individuals”.

Des de la plataforma també s'ha volgut alertar que des que va canviar la direcció del CIE de la Zona Franca s'estan fent “passes enrere” en les condicions dels interns. Per exemple, han denunciat deficiències en l'atenció sanitària o el fet que hi hagi una “presència sistemàtica” a dins del centre d'agents de la policia antiavalots.

Un tancament que no arriba

García ha desitjat que la denúncia dels interns en vaga de fam serveixi per “tornar a mirar” cap al CIE, atès que després de les expectatives que havia generat l'anunci de l'Ajuntament de Barcelona de la voluntat de tancar-lo, ara no suscita la mateixa atenció, a parer del col·lectiu.

Ara tot just farà un any que l'alcaldessa Ada Colau va ordenar al Ministeri de l'Interior que tanqués el centre. La instal·lació va ser denunciada per les condicions en les que es troben els interns als estrangers. Tanmateix, l'Ajuntament encara no ha fet cap pas per denunciar-ho.

Al març sí que va emetre una ordre de precintament i va avisar que deixava un termini de dos mesos perquè es tanqués el centre. Si no, va avisar el consistori, portaria el cas a l'Audiència Nacional, que haurà de determinar si "preval el dret urbanístic o el dret del ministeri a tenir un equipament on vulgui i sense llicència".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article