El CAC demana eliminar deu perfils a les xarxes socials i sis blogs que promouen l'anorèxia i la bulímia

El Consell reclama una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a internet contraris a la llei


El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a Google, Facebook, Tumblr i Automattic que eliminin deu perfils de xarxes socials i sis blogs que inciten a l'anorèxia i la bulímia o promouen la creació d'una identitat grupal favorable als trastorns alimentaris. L'actuació del Consell es va posar en marxa arran de diverses queixes presentades per l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB).

Gràcies a això, l'ens va constatar que l'intercanvi d'aquests continguts relacionats amb aquests trastorns es desenvolupen habitualment en grups tancats de xarxes socials i missatgeria. Per tot plegat, el CAC ha reclamat una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a internet contraris a la llei.

El CAC ha elaborat un informe en què ha detectat dos tipus de continguts de risc relacionats amb aquests trastorns alimentaris. En primer lloc, ha trobat perfils de xarxes socials i blogs que inciten a l'anorèxia i la bulímia. Concretament ha trobat 12 perfils o blogs que inciten a les dietes hipocalòriques i conductes purgatives, sis que conviden a les conductes autolesives o suïcides, un lloc que recomana la ingesta de medicaments i un a les drogues.

En segon lloc, ha detectat la presència d'elements que promouen la creació d'una identitat grupal al voltant d'un model corporal que s'identifica amb trastorns alimentaris. Concretament ha trobat 15 referències, on ha trobat textos de suport a les pràctiques proana i promia (13), discursos positius en relació amb els trastorns alimentaris (9), recomanacions d'estratègies per ocultar el trastorn (7) o l'organització de curses d'aprimament, anomenades curses de quilos (5).

Les xarxes socials, un espai que “facilita” compartir el trastorn

L'informe del CAC conclou que internet i les xarxes socials poden actuar com un espai que facilita la creació de comunitats de persones que afirmen tenir un mateix objectiu comú en l'àmbit dels paràmetres estètics del cos i que es reconeixen en les seves experiències vitals (la lluita contra el desig de menjar, el vòmit, l'ocultació del trastorn) mitjançant un llenguatge propi utilitzant paraules com “princesa” o parlant de “les amigues Ana i Mia”.

Segons el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, “els continguts analitzats i les vies utilitzades per difondre'ls poden actuar com a espais de referència que impulsen conductes imitatives de les pràctiques contràries a la salut, a partir de la creació de comunitats virtuals”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article