El programa ‘Housing First’ concreta les estratègies i el calendari per combatre el sensellarisme

Govern i entitats presentaran el pla al novembre i preveuen iniciar-lo al 2018


Govern i entitats comencen a perfilar el programa ‘Housing First’ que ha de combatre el sensellarisme a Catalunya. Aquesta setmana s'ha presentat la primera proposta de línies estratègiques d'aquest pla, els resultats de la prova pilot i el calendari d'actuacions fins a finals d'any. Així, es preveu que l'estratègia es presenti al novembre i es preveu que s'iniciï durant el 2018. El ‘Housing First’ incorporarà noves metodologies d'intervenció, models i indicadors per analitzar i abordar el fenomen de les persones sense llar.

L'octubre passat, tant el Govern com les entitats van decidir impulsar l'Estratègia Integral per a l'Abordatge del Sensellarisme, l'anomenat Housing First (En català La llar, primer), i crear un marc d'actuació que fos comú per a tot el país. Fins ara, cada municipi aborda el sensellarisme des de les polítiques locals, però ara el pla preveu que es lluiti de forma conjunta.

Per això, la ciutat de Barcelona, l'Àrea metropolitana i les diputacions de Girona i Barcelona. Això ha d'ajudar a atendre millor les persones que viuen al carrer. Per posar en marxa el projecte, el Govern va iniciar un pla pilot en què han participat diverses ciutats on el fenomen té més incidència: Barcelona, Terrassa, Badalona, El Prat de Llobregat, Reus, Sabadell, Tarragona, Lleida i Girona.

En el pla hi participen desenes d'entitats com Caritas, Assís, Fundació Habitat 3, ABD i la Federació de Drogodependències en representació de la Taula del Tercer Sector; la Fundació Arrels, Suara i Vincle, en representació d’ECAS, Sant Joan de Déu i el Grup Atra de la Comissió permanent de la Xarxa de Persones sense llar, així com la Plataforma pel dret a l’habitatge digne.

L'abordatge des de la salut, l'habitatge i els serveis socials

L'estratègia també preveu que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya assigni els habitatges del parc públic de lloguer social necessaris pel desenvolupament del programa. A més, en el plenari s'ha explicat la necessitat de vincular els serveis socials dels municipis a través de les polítiques de salut mental, addicions, seguretat o ocupació.

També s’ha debatut sobre la necessitat de comptar amb programes específics per abordar l’especificitat de gènere, atès que la incidència s’agreuja en el cas de les dones afectades. Alhora, l'estratègia analitzarà diversos models d'atenció existents i determinarà quin és el més adient segons el perfil de persones beneficiàries. També es redefiniran les tipologies de recursos existents, s'establiran protocols de prevenció i es dissenyarà un pla de formació dels professionals.

Paral·lelament s'ha dissenyat una enquesta per determinar l'abast de la situació de sensellarisme a Catalunya, fer un inventari mapejat dels recursos existents i comprovar el grau d'ajust entre les persones vivint sense sostre o sense habitatge i els recursos disponibles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article