El Govern obre un expedient informatiu sobre les fundacions que treballen per la DGAIA i tenen relació amb Ricard Calvo

La consellera Bassa anuncia que la Direcció General de Contractació Pública elaborarà dictàmens per dirimir concurrències entre entitats


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient d’informació reservada per tal d’analitzar les informacions que a principis de juny va fer públiques el sindicat CGT sobre les possibles adjudicacions de serveis residencials per infants a entitats en les quals el director de la DGAIA, Ricard Calvo, havia tingut relació abans d'ocupar aquest.

Ho ha anunciat la consellera Dolors Bassa en la seva compareixença al Parlament, on també ha anunciat un estudi per avaluar els costos dels serveis de la DGAIA per tenir una “orientació real” i ha explicat que la Direcció General de Contractació Pública elaborarà dictàmens per decidir a quina entitat s’adjudiquen determinats serveis si el concurs queda igualat.

L’expedient informatiu, en mans del Protectorat de Fundacions que depèn del Departament de Justícia, ha d’aclarir, segons ha explicat Bassa, el destí dels recursos públics destinats a la prestació de serveis residencials per a infants, després de les informacions que ha fet públiques la CGT. El sindicat assegura que la Fundació Acció Social i Infància, de la qual Ricard Calvo n’era director operatiu abans d’accedir al càrrec de director de la DGAIA, ha rebut 98 milions d'euros en adjudicacions.

Bassa ha rebatut que tot el pressupost de serveis contractats per la DGAIA és de 98 milions d'euros i que són uns serveis que realitzen uns 50 operadors. El secretari del Departament, Francesc Iglesias, ha explicat que FASI només rep 3,2 milions d'euros, cosa que suposa el 3,4% del que pressupost subcontractat pel sistema de protecció.

Les relacions de Ricard Calvo amb FASI

La consellera d’Afers Socials també ha volgut aclarir que abans d’oferir el càrrec de director de la DGAIA a Calvo no es coneixien, però que va prioritzar escollir algú del sector. Per Bassa, els avantatges d’aquesta elecció són el coneixement de l’àmbit en què es treballa, però també ha reconegut inconvenients. Calvo però, segons ha dit Bassa, no tenia ni poders ni signatura a FASI.

Tot i això, ha assegurat la consellera, Calvo no ha estat mai a les meses de contractació pública i, de fet, ha recalcat que durant el 2016, FASI, d’on Calvo està en excedència, només va rebre pròrrogues d’adjudicacions perquè no es van aprovar els pressupostos i que aquest 2017 ha rebut l’adjudicació d’una casa d’infants a Girona, mentre que la Fundació Santa Tecla, de Tarragona, ha rebut l’altra. La consellera també ha explicat que precisament els treballadors de FASI van fer una protesta per haver retallat l’import d’una concessió perquè es va disminuir de 12 a 10 nens la casa d’infants.

Bassa també ha garantit que les bases dels concursos no les detalla tampoc el director general de la DGAIA de qui ha defensat la seva “professionalitat” i s’ha mostrat molt satisfeta amb la feina feta fins ara. Bassa però, també ha assegurat que serà “contundent” si l’Oficina Antifrau, on la CUP-CC ha portat el cas, troba indicis d’irregularitats. La diputada Gabriela Serra ha fet un advertiment demanant estar al cas en “mantenir la impunitat” i “devaluar-la tant” que no tingui “cap sentit”. Serra ha assegurat que les coses ”es poden fer ben fetes”.

El presumpte sobrecost de lloguer d'algunes fundacions

A banda d’aquests aspectes, l’expedient també ha d’aclarir el sobrecost de lloguer d’algunes fundacions a gestores immobiliàries en les quals tenen participació, tal com ha denunciat l’oposició. Així ho ha manifestat Laura Vilches, del grup de C’s, que ha demanat la compareixença de Calvo a la comissió per tal que aclareixi les informacions publicades a la premsa, i també Raül Moreno, del PSC, que ha qualificat de “desorbitats” aquests lloguers i ha acusat algunes entitats “d'inflar costos”, motiu pel qual reclama a l’administració “més exigència” i una revisió de tots els contractes.

La diputada de CSQP, Gemma Lienas també ha demanat treure l’entrellat del que passa en aquestes fundacions, a través del protectorat, i ha criticat que es declarin lloguers d’entre 3.000 i 5.000 euros per pisos de 120 o 150 metres quadrats per a infants tutelats, per exemple, a Terrassa, o el lloguer d’una casa a Viladrau, per 11.000 euros al mes.

Per tal de tenir un major control i una “orientació real” del cost de tots aquests serveis que se subcontracten, Bassa ha explicat als diputats que el Departament ha encarregat un estudi independent sobre els costos dels serveis de protecció a la infància que contracta la DGAIA perquè, tal com ha indicat, el darrer estudi és del 2006.

Direcció General de Contractació Pública resoldrà els desacords

Amb aquestes anàlisis, es podrà disposar, ha dit Bassa, d’una “eina addicional” per verificar els recursos públics que es necessiten, i ha destacat que sovint organitzacions sindicals han criticat algun pagament, mentre que les fundacions, a través de la FEDAIA, reclamen un augment del pagaments perquè no cobreixen el cost real.

A més, Bassa també ha anunciat durant la seva compareixença, a petició pròpia, davant la comissió d’Afers Socials, que s’ha posat en contacte amb la Direcció General de Contractació Pública perquè sigui aquest organisme qui resolgui els casos de concurrència clara, per tal de dirimir diferències i ser més transparents. Per tant, en casos en què dues entitats quedin puntuades de manera similar, serà la direcció general qui elaborarà un dictamen i resoldrà la situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article