10.000 signatures per exigir que es prohibeixi l'activitat privada a la sanitat pública

La CUP lliura les signatures a Salut i reclama que en una futura república els serveis sanitaris siguin 100% públics


El Departament de Salut ha rebut aquest dijous fins a 10.000 signatures exigint la prohibició de l'activitat privada als centres sanitaris públics. Ha estat la CUP qui les ha lliurat i, a les portes del CatSalut, ha criticat que l'avantprojecte de fórmules de gestió sanitària amb fons públics del conseller Toni Comin és “una nova manera de mantenir els interessos privats vinculats a la sanitat pública”.

Per això ha reclamat que el procés constituent “que ha de començar l'endemà de guanyar el referèndum” sigui “l'oportunitat” de construir un model de sistema sanitari “100% públic”.

La formació ha denunciat que l'activitat privada als centres públics és una dinàmica que “s'arrossega” des de l'època de Marina Geli com a consellera, i en aquest sentit la diputada Eulàlia Reguant ha afirmat que tant ella com Comin com Boi Ruiz, que també havia estat conseller del sector, mantenen “la mateixa política que consolida un sistema classista que determina l'accés a la sanitat en funció de la capacitat adquisitiva". 

El partit recorda que l'abril passat ja va denunciar que “sota grans titulars de desprivatització” i foment de l'economia social, Comin està “possibilitant” que els interessos privats “ampliïn el seu marge de benefici utilitzant les infraestructures públiques per fer negoci”.

Reguant ha criticat la Llei d'Ordenació Sanitària de Catalunya, aprovada el 1990, on ja s'establia el model mixt públic-privat del sistema sanitari català. També ha denunciat que durant “anys de sociovergència”, en al·lusió als governs de CiU i als tripartits, la presència d'interessos privats en la sanitat pública “ha anat augmentant amb conseqüències greus”.

Un procés constituent per canviar el model sanitari

Davant d'aquest panorama, l'organització de l'esquerra anticapitalista i independentista considera que “l'única sortida” és un procés constituent que permeti construir un nou model de sistema sanitari públic. És per això que ha presentat la campanya 'Viure vol dir tenir dret a la salut. Pren partit per una sanitat 100% pública'.

La diputada també ha considerat “imprescindible” iniciar el debat entre treballadors i usuaris de la sanitat pública per decidir-ne el futur i avançar cap a la “sobirania sanitària”. En el marc de la campanya 'Sí. Viure vol dir prendre partit' de cara al referèndum de l'1 d'octubre, la CUP ha anunciat actes i accions per facilitar aquest debat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article