Un estudi de Vall d'Hebron veu possible utilitzar quimioteràpia en dones embarassades

L'ús d'aquesta tècnica a partir del segon trimestre d'embaràs no representa riscos per al desenvolupament del fetus


Un estudi de l'Hospital universitari Vall d'Hebron veu possible utilitzar quimioteràpia en dones embarassades que pateixen càncer de mama. Durant anys, més de cinquanta dones diagnosticades amb la dolència durant l’embaràs han estat tractades al centre hospitalari per un equip multidisciplinar integrat pels serveis d’Oncologia, Obstetrícia i Ginecologia i la Unitat de Patologia Mamària.

Els resultats finals de l'estudi demostren, segons els responsables, que aquestes pacients es poden sotmetre a un tractament per combatre el tumor sense haver d’interrompre l'embaràs. L'estudi afirma que no representa cap risc per al nounat ni empitjora el pronòstic de la mare.

El treball de tesi elaborat per Cristina Saura, investigadora principal del Grup de Càncer de Mama i Melanoma del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i Cap de la Unitat de Mama del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, conclou que el tractament d’aquests casos ha de ser tan semblant com sigui possible al d’una pacient no embarassada. 

“Això inclou la cirurgia, quan fos precisa, en qualsevol moment de l’embaràs, i també la quimioteràpia amb antraciclines i/o taxans, a partir del segon trimestre”, explica Saura. “El que si cal desaconsellar és l’ús de radioteràpia o fàrmacs biològics, i aquells dels quals no es disposi d’informació pel que fa a interaccions possibles durant l’embaràs”, afirma.

Saura arriba també a la conclusió que “l’ús de quimioteràpia no produeix cap alteració neuropsicològica posterior del nounat, ni tampoc cardiològica, pel fet d’exposar els fetus a la quimioteràpia intrauterina”. 

Més de cinquanta dones embarassades ateses amb càncer de mama

L'any 2006 es va posar en marxa un protocol per tractar aquestes pacients d’una manera integral, que compatibilitzés l’embaràs i el tractament per al càncer. A data d’avui s’han atès més de cinquanta dones gestants amb càncer de mama, amb resultats equiparables a pacients joves no embarassades, segons s'indica des de l'hospital.

El càncer de mama es pot desenvolupar tant en homes com en dones, tot i que el masculí és molt poc freqüent. Tanmateix, entre les dones és el càncer més prevalent a Espanya, i la causa principal de defunció, amb una mitjana de mil morts anuals. És el tipus de tumor més diagnosticat en la franja d’edat compresa entre els 25 i els 69 anys.

L’endarreriment progressiu en l’edat del primer embaràs als països desenvolupats i l’increment del càncer entre les dones amb edats compreses entre els 30 i els 45 anys ha provocat un augment progressiu dels càncers de mama que es diagnostiquen durant l’embaràs.

Les xifres mostren que, en la franja d’edat compresa entre els 25 i els 29 anys, un de cada cinc casos de càncers d’aquest tipus diagnosticats, s’esdevenen associats a un embaràs, sia durant aquest o en l’any posterior a aquest.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article