Les entitats que gestionen els CET acusen el Govern d’una “retallada encoberta i dràstica”

Reclamen el pagament immediat a totes les persones amb discapacitat del 50% del Salari Mínim Interprofessional


“Volem denunciar la retallada encoberta dels recursos econòmics destinats als centres especials de treball (CET)”. Les vuit entitats principals que gestionen els 207 espais per a la integració laboral de persones amb discapacitat acusen el Govern d’haver dut a terme “una retallada dràstica” dels ajuts que se’n destinen i afirmen que això “posa en risc” la sostenibilitat d’un munt de llocs de treball.

Així ho han expressat en un dur comunicat que signen la Federació de Centres Especials de Catalunya, la COCEMFE, l’Associació Empresarial de Centres Especial de Treball, la FEACEM, la FESOCA, l’ASPAYM, l’ECOM i l’AECEMFO. A més, asseguren que aquesta operació s’ha fet “d’esquena al sector”, però que en canvi s’ha venut “com un gran acord sectorial”, tal com va explicar el Social.cat, i que se senten “menyspreades”.

Denuncien les entitats que la major part de persones amb discapacitat té un grau d’entre el 33% i el 64%. En canvi, les noves polítiques del Govern no consideren que aquestes persones tinguin dificultats especials per integrar-se laboralment i, per això, no rebran pràcticament ajuts.

Alhora, també estan en contra de la decisió del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de convertir els CET en espais de transició que formin a les persones amb discapacitat perquè s’integrin laboralment en empreses convencionals. “És difícil pensar en promocionar el trànsit a l’empresa ordinària quan ens trobem en una situació laboral d’incertesa en aquest mercat ordinari i quan tenim una taxa d’atur elevadíssima de persones amb discapacitat, de prop del 32,10%”, alerten.

Unes ajudes que no arriben

Les entitats també reclamen que les persones amb discapacitat rebin de forma immediata el 50% del Salari Mínim Interprofessional. Segons va informar el Govern, la prestació es rebria “sempre segons disponibilitats pressupostàries” i se’n destinarien 35 milions d’euros.

Així mateix, demanen que la conselleria pagui les ajudes per a les Unitats de Suport per a l’Activitat Professional, les anomenades USAP, tal com preveu el Reial Decret Legislatiu 1/2013 de la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat. Les entitats denuncien que esperen des de gener per rebre els ajuts. El Govern va anunciar que invertiria 10 milions d’euros per a la subvenció. En total, aquest any la conselleria té previst invertir 80 milions d’euros a la millora dels CET.

A més, consideren les entitats que els centres especials de treball no han de percebre més del 25% del que sumen entre facturació i subvencions de la Generalitat perquè, si no és així, “es perd el foment a la competitivitat econòmica de cada centre” i es posa en perill la seva viabilitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article