Tots els centres penitenciaris tindran un equip permanent de salut mental

Els problemes psicològics o psiquiàtrics afecten la meitat dels reclusos catalans

El Govern amplia amb 6,5 milions d’euros el pressupost per al tractament de la salut mental a les presons i justícía juvenil


Els problemes de salut mental afecten la meitat dels reclusos de Catalunya. Per aquest motiu, el Govern, a través dels departaments de Salut i Justícia, amplia amb 6,5 milions d’euros el pressupost destinat al tractament dels problemes de salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil.

En total, hi destinarà 18,5 milions d’euros l’any. Aquest creixement permetrà la contractació de més d’un centenar de professionals sanitaris a partir de la tardor, que suposarà un increment del 60% de la plantilla dedicada a la salut mental a les presons.

La meitat dels reclusos amb problemes de salut mental,responen  a un perfil majoritàriament d’homes d’entre 30 i 40 anys, amb trastorns d’ansietat, trastorns de personalitat, depressions i esquizofrènia. En un de cada dos diagnòstics, els trastorns estan relacionats amb l’abús del consum de drogues com el cànnabis, la cocaïna i l’heroïna.

Amb el nou pla anunciat pel Govern, tots els centres disposaran d’un equip de salut mental permanent, que s’incorporarà als equips mèdics de cadascuna de les instal·lacions penitenciàries de Catalunya. A més de psiquiatres, tots els centres penitenciaris disposaran, per primera vegada, de psicòlegs clínics, infermers especialitzats en salut mental i terapeutes ocupacionals. Es tracta d’un important salt endavant perquè, fins ara, la majoria dels centres penitenciaris només disposaven d’un servei esporàdic de consulta psiquiàtrica.

Nou model centrat en la reinserció

El pla també contempla amb un acompanyament més personalitzat per als interns en la seva sortida dels centres amb l'objectiu de facilitar la seva reinserció i garantir un seguiment acurat dels tractaments. En la presentació avui del nou model d’atenció a la salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil al Centre Penitenciari Brians 1, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha destacat que “construïm sobre unes bones bases, però hi teníem algun forat que amb l’acord d’avui l’omplim. El nou model el farà més comunitari en la lògica del conjunt de la població, absolutament orientat a la reinserció. Avui és un d’aquells dies que ens permet assegurar que estem fent un país més digne”.

Per la seva part, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assenyalat que “molta gent només associa les presons a l’antiga idea d’espais de seguretat. La realitat és molt diferent. El sistema penitenciari és, cada vegada més, una eina per al tractament. Avui, el gran repte de les presons és la salut mental. És urgent prendre mesures, perquè la meitat dels reclusos té problemes de salut mental”.

Increment de llits per als casos més greus

A més,  també es preveu incrementar els llits per als casos més greus, que estan a les unitats d’hospitalització psiquiàtrica de Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteves Sesrovires) i Quatre Camins (La Roca del Vallès). El conjunt del sistema passarà dels 136 llits actuals a disposar de 209 llits per a aguts, subaguts i rehabilitació intensiva, un 53% més que fins ara. L’augment de llits també inclou la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu de justícia juvenil Els Til·lers (Mollet del Vallès), que doblarà la seva capacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Jesús Terrassa
1.

Per la seva part, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assenyalat que “molta gent només associa les presons a l’antiga idea d’espais de seguretat. La realitat és molt diferent. El sistema penitenciari és, cada vegada més, una eina per al tractament. Doncs no se n'ha enterat de res el paio aquest en les visites que fa....
Ja ens agradaria als que hi treballem que fos...mig veritat....

  • 0
  • 0

Comenta aquest article