Afers Socials presenta un pla per millorar el model de residències de gent gran

La conselleria vol revertir les retallades i establir un calendari de reunions amb les entitats


Després que aquestes darreres setmanes cinc residències de gent gran de Barcelona hagin estat denunciades pels familiars, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decidit posar fil a l’agulla per millorar el model de gestió, la qualitat i la sostenibilitat d’aquests centres. Per això, proposa impulsar un pla que sigui acordat amb el sector i que contribueixi a revertir les retallades que ha patit el sector des de l’inici de la crisi.

Per això, la consellera Dolors Bassa espera establir en breu un calendari de reunions i poder signar “un acord de voluntats” durant el darrer trimestre de l’any. Aquesta proposta, segons la conselleria, contemplarà una taula de diàleg que haurà d’encarregar-se de fer estudis de costos que permeten establir un marc de concertació social.

Alhora, el pla que prepara Bassa hauria de pensar una nova llei catalana d’atenció a la dependència “més enfocada a la prevenció, l’autonomia i la provisió de serveis de proximitat”. També preveu el nou pla ajustar la cartera de serveis i establir de nou ràtios, perfils i hores que els professionals han de dedicar a atendre la gent gran. Així mateix, el programa buscarà, segons informen des del departament, acreditar “els operadors actuals com a veritables empreses socials de la provisió de serveis a les persones”.

1.600 noves places col·laboradores amb 34,6 milions d’euros

Bassa ha destacat que “durant els mesos de novembre de 2016 i febrer de 2017 s’han posat en marxa unes 1.600 noves places col·laboradores amb una inversió de 34,6 milions d’euros, a més d’altres mesures com l’ordre d’acreditació que s’ha publicat enguany i que permetrà concertar 1.400 places residencials més”.

També ha explicat la consellera que, per primer cop, s’ha augmentat la tarifa del mòdul de residència dels usuaris de Grau II en un 3,5%, el que ha suposat una inversió de 13,6 milions. “Tothom ha de ser conscient que els problemes acumulats en aquests anys de crisi no poden solucionar-se de cop i volta, però estem treballant per revertir-ho”, ha dit. Alhora també ha assegurat que, durant el 2017, ja s’ha recuperat un 40% dels ajustaments produïts entre el 2010 i el 2016.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article