Activitats cíviques contra l'aïllament de la gent gran: com promoure un envelliment actiu?

Afers Socials engega una bossa d'activitats per promoure la participació dels més grans en pobles de menys de 500 habitants


Com es pot lluitar contra l'aïllament de la gent gran, sobretot quan viu en pobles petits? Què fer per promoure un envelliment actiu? Per tal de resoldre aquestes preguntes, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies es proposa, a partir del setembre, engegar una bossa d'activitats que promoguin la participació activa, la dinamització cívica i les relacions intergeneracionals.
 

La prova pilot s'iniciarà, de moment, en vuit municipis de menys de 500 habitants: Arnes (Terra Alta), el Vilosell (Garrigues), Salàs de Pallars (Pallars Jussà), Pinós (Solsonès), Poboleda (Priorat), Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà), Vilopriu (Baix Empordà) i el Montseny (Vallès Oriental). “La iniciativa vetllarà pels municipis de l'entorn rural i donarà resposta a l'aïllament de la gent gran per manca de recursos”, ha explicat el director general d'Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls.

El projecte, de fet, no és nou. En altres països, com Nova Zelanda, ocupar la gent gran perquè faci activitats per a la comunitat forma part de les polítiques d'Afers Socials. La intenció és fer sentir útils als més grans, encara que la seva vida laboral ja s'hagi esgotat. El pla pilot oferirà a partir de l'últim trimestre d'aquest any, doncs, unes hores de monitoratge que la gent gran podrà utilitzar en distintes activitats.

Un compromís que s’ampliarà el 2018

El Departament vol estendre l’any vinent el projecte a d’altres municipis de menys de 500 habitants que ho sol·licitin. Els requisits per beneficiar-se d’aquest recurs de monitoratge són que el micropoble estigui situat a més de 20 quilòmetres de la capital de la comarca i que disposi d’un equipament o espai cívic.

Un cop formalitzat el conveni amb l’Ajuntament, les localitats de menys de 250 habitants disposaran d’un paquet de 35 hores anuals de monitoratge, i els micropobles que tenen una població entre 250 i 500 habitants, gaudiran de dos paquets de 35 hores anuals de monitoratge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article