Els malalts d’hepatitis exigeixen al Govern accés universal a les teràpies

L'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis reclama al Govern que traci un “escenari realista” del nombre d'afectats


Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Hepatitis, aquest divendres l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis (ASSCAT) ha exigit una vegada més al govern que els malalts tinguin accés total als tractaments i a les polítiques de cribatge. En concret, volen aconseguir que surtin a la llum els casos ocults d'hepatitis i aconseguir traçar un “escenari realista“ del nombre d'afectats, per tal d'eliminar el virus de l'hepatitits C a Catalunya.

“Des de l'associació instem els governs i els responsables de les polítiques sanitàries perquè s’impliquin en l’aplicació de la primera Estratègia Mundial del Sector de la Salut contra les Hepatitis Víriques”, ha destacat la presidenta de l'entitat, Teresa Casanovas, que és també hepatòloga. Per això, ha reclamat que cal que tots els pacients amb hepatitis C han de ser tractats, amb independència del seu genotip viral o estadi de fibrosis hepàtica.

Per tal de visibilitzar la malaltia, l'entitat ha organitzat una xerrada, amb el títol ‘Estem en el bon camí per a l’eliminació de les hepatitis víriques a Catalunya?’, en col·laboració amb diverses entitats i institucions catalanes. Durant el debat, s'ha procurat aportar informació i conscienciar sobre les hepatitis virals i les complicacions que s'hi associen, com ara la cirrosi o el càncer de fetge.

Tal com ha explicat el president de l'Associació de Trasplantats Hepàtics de Catalunya, Josep Maria Martínez, “A l'Estat espanyol, el 22% de les persones en llista d'espera per trasplantament hepàtic tenen hepatitis C”. De fet, el doctor de l'Hospital de Sant Pau, Josep Maria Guardiola, ha assenyalat que l'espera dels pacients per rebre tractament és avui dia “dramàtica”.

Alhora, la jornada ha servit per posar sobre la taula què està fent Catalunya per afrontar la curació de la malaltia i quins són els reptes que encara cal abordar per tal d'aconseguir l'objectiu marcat per l'OMS per eliminar de forma global l'hepatitis abans del 2030.

Una malaltia que afecta més que el fetge

Diversos estudis recents demostren que el virus C de l'hepatitis no afecta només el fetge, sinó tot l'organisme, encara que l'afecció sigui lleu. Per tal d'aturar la infecció a tot el cos, els pacients han de rebre el tractament el més aviat possible per evitar que tinguin una fibrosi avançada i que desenvolupin un hepatocarcinoma, o bé s’agreugin les manifestacions hepàtiques associades al virus C, com són la diabetis, les complicacions cardiovasculars com l’ictus, la insuficiència renal o la vasculitis.

A més, alerten des de l'entitat, i per això en donen tanta importància, “tractar el més aviat possible a totes les persones amb hepatitis C, al contrari del que es pot pensar, també suposa un estalvi en l’àmbit econòmic i social”.

Per a l’associació, són necessaris el desenvolupament de polítiques específiques d’informació i conscienciació de la malaltia per a la ciutadania. Així mateix, també reclamen com a imprescindible que els metges de primària s'involucrin i es coordinin amb els professionals que lideren els programes de tractament de les hepatitis virals.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article