Elevar la protecció de les víctimes, el repte davant la tracta de persones

La tracta afecta 21 milions de víctimes arreu del món, segons Creu Roja

Augmenta el nombre de víctimes de tracta procedents de Guinea Conakry


Avui és el Dia Mundial contra la Tracta de Persones. Elevar la protecció preventiva de les persones, especialment les nenes i nens en situació de tracta d’éssers humans és el principal repte de l'organització Creu Roja, que desplega sistemes de coordinació, intervenció, protecció i seguiment de les unitats familiars, especialment, en l’àmbit estatal i europeu.

Es calcula que hi ha 21 milions de víctimes arreu del món que pateixen aquesta greu vulneració dels drets humans, en què se segresten persones, per engany o ús de la força, per explotar-les després tant laboralment, com en la prostitució, la mendicitat o el tràfic d'òrgans.

Entre les presumptes víctimes ateses per Creu Roja, segueixen sent majoria les dones procedents de Nigèria, Camerun i Romania, però el canvi de perfil de les víctimes s’està donant de formada continuada: "cal tenir en compte la variable situació als països d'origen, ja que aquells països en conflicte o amb estats molt febles contribueixen a que les persones més vulnerables quedin exposades a xarxes de tracta d’éssers humans "- indica Rosa Flores, responsable estatal del Programa contra la tracta de la Creu Roja.

En aquest sentit, l'entitat apunta que hi ha un augment de víctimes procedents de Guinea Conakry, sent sobretot dones i homes molt joves, amb diferents finalitats d'explotació.

Eines per detectar casos de tracta

Dotar els equips de les competències i eines necessàries per a la detecció i intervenció amb possibles víctimes de tracta és clau, segons la Creu Roja. Per aquest motiu, l'entitat desenvolupa accions de formació i assessorament arreu de l’Estat. "Aquesta activitat es dirigeix ​​a totes les persones de la Creu Roja que treballen amb població immigrant: Equips de Resposta Immediata davant d’Emergències (ERIE) en costes, acollida humanitària, centres d'internament, atenció a sol·licitants d'asil en aeroports i altres punts fronterers, assentaments i, en general, en tots els projectes d'acollida o d'atenció a una població vulnerable en entorns de prostitució", explica Rosa Flores.

En els serveis de la Creu Roja adreçats a treballadores del sexe, s’han detectat casos de Tracta d’Éssers Humans (TEH). L’abordatge dels casos i la derivació als circuits establerts és complex i requereix de un treball exhaustiu i prudent, precisament per garantir en tot moment la protecció de la víctima, que de vegades no es reconeix com a tal o pateix amenaces de la seva família al seu país d’origen.

Coordinació del Circuit de Barcelona contra el tràfic d'essers humans

D'altra banda, la Taula Interinstitucional sobre Tràfic d’Éssers Humans amb Finalitat d’Explotació Sexual, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, estableix criteris i circuits de derivació entre les administracions, cossos de seguretat i entitats socials, que detecten en el seu dia a dia dones amb aquestes problemàtiques de difícil abordatge.

Segons el Circuit de Barcelona contra el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual (TEH), si en qualsevol moment del procés d'acompanyament (durant la detecció, l'atenció i la recuperació), la víctima decideix denunciar les persones responsables del delicte de tràfic, s'han de seguir les normes processals penals i el Protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya relatives a les actuacions del ministeri fiscal, els òrgans judicials i el personal mèdic forense i el Protocol marc estatal de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article